El Parc Natural de les Capçaleres del Ter amb l'objectiu de donar servei a les gairebé 300.000 persones que visiten a l'any la zona protegida.

El nou centre, situat a la sala Sant Jaume de la plaça de l'Ajuntament, número 4, a Queralbs (Ripollès), comptarà amb un professional dedicat a l'assessorament dels visitants. L'horari serà de dijous a dissabte de 10.00 a 16.00 hores, i els diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 hores.

L'espai disposarà d'un catàleg extens de mapes, fullets i tríptics per als visitants, així com de documentació sobre les particularitats del patrimoni natural d'aquest espai protegit. Altres serveis d'informació que es facilitaran aniran lligats ala fauna i flora, les rutes a peu i els indrets d'interès cultural i paisatgístic del parc.

Zona protegida

L'espai va ser declarat Parc Natural el setembre de 2015, tot incorporant zones que fins al moment no estaven incloses en el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN).

Un total de 14.750 hectàrees que abasten set municipis del Pirineu oriental (Planoles, Queralbs, Ribes de Freser, Pardines, Vilallonga de Ter, Setcases i Molló). La decisió va ser la resposta a una àmplia i reiterada demanda per la protecció del territori, que inclou, a més, la Serra Cavallera i dos enclavaments corresponents a la Vall de Núria i Ulldeter-Morens.

Las zona es caracteritza per una complexitat orogràfica i diversitat paisatgística particular situada entre els 1.280 i 3.000 metres d'altura. Històricament, l'àrea ha compaginat la conservació dels seus valors ecològics amb la ramaderia, la seva principal activitat lligada al sector primari.