Els agents socials i econòmics del sector de l'atenció a la gent gran a Catalunya han reclamat a la Generalitat una aportació de 300 milions per incrementar els salaris dels treballadors del sector, que fa 7 anys que estan congelades. Ahir, van entregar un manifest al Parlament en el qual alerten que el sector ha arribat «a una situació límit i inadmissible».

La presidenta de l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Cinta Pascual, va denunciar «l'abandonament» que està patint el sector de la gent gran per part de la Generalitat, que és l'administració amb competències en el sector, i que «està comprometent una atenció de qualitat». L'ACRA té 88 serveis diferents en funcionament a les comarques de Girona. Pascual va afirmar que «és inexplicable el maltractament que està patint el sector, i és la nostra responsabilitat intentar fer tot el possible per revertir aquesta situació».

El manifest està subscrit pels sindicats CCOO i UGT, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), Centres Sociosanitaris Catòlics de Catalunya, Consorci de Salut i Social de Catalunya, Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya, Unió Catalana d'Hospitals i la Unió de Petites i Mitjanes Residències (UPIMIR). Tots ells disposen de diferents serveis per a la gent gran en funcionament a les comarques de Girona.

Per primera vegada, sindicats i patronals del sector fan accions conjuntes de reivindicació, «donat el greu de la situació», va argumentar Pascual. En el manifest, les entitats reclamen que la Generalitat aporti els 300 milions en un període de 3 anys per situar les tarifes públiques, que fa 7 anys que estan congelades, al nivell necessari per poder dignificar el sector, amb un increment escalonat durant aquest període perquè sigui factible.

Cinta Pascual va explicar que el col·lectiu d'atenció a la gent gran està format per més de 40.000 professionals a Catalunya, el 90% d'ells dones, i les condicions laborals de les quals estan per sota de les de qualsevol altre àmbit d'atenció a les persones.

Segons la presidenta de l'ACRA, «amb la situació actual està compromesa una atenció de qualitat a les 57.000 persones que estan ingressades en residències i que gairebé totes pateixen malalties cròniques». Dins de l'àmbit de l'atenció a les persones, el manifest situa el sector de la dependència com «el de pitjors condicions laborals dins de l'àmbit d'atenció a les persones, amb el consegüent deteriorament i col·lapse en les residències d'avis i centres de dia», va argumentarPascual.

La primera d'un seguit d'accions

El lliurament del manifest al Parlament és la primera d'una sèrie d'accions que les entitats manifestants portaran a terme per sensibilitzar a l'administració, usuaris, mitjans de comunicació, partits polítics i societat civil sobre la situació que travessa el sector de la gent gran.