El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) reclama 320.000 euros més per pagar les despeses ocasionades per la Unió de Pagesosgrip aviàriaLes deu granges afectades pel brot de virus H5N8, que van haver de sacrificar més de 17.000 ànecs al mes de febrer, reclamen al Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, més diners per poder encarar les pèrdues ocasionades per la falta de producció dels darrers mesos. El sindicat informa que de les explotacions afectades, principalment de la Selva, el Baix Empordà i Sant Gregori. A principis de juliol les granges afectades van rebre una indemnització de 300.000 euros que van invertir en sacrificis d'aus, neteja d'establiments i tractament de fems. Els ramaders afectats, però, consideren insuficients aquests diners i reclamen més ajut.

El portaveu del sindicat d'Unió de Pagesos al territori, Xavier Frigola, assegurava ahir que tan sols el 30% de les explotacions ramaderes afectades han pogut tornar a funcionar: «en aquests quatre mesos no hi ha hagut producció, però les despeses de manteniment les han hagut d'afrontar». Els ramaders reclamen que han hagut d'encarar les despeses per eliminar el pinso i netejar les màquines, va dir. Hi ha tres granges que han pogut reprendre la producció, es tracta d'explotacions destinades a la producció d'ous i pollets. Frigola afirmava que això es deu al funcionament dels pagesos «produïen de manera coordinada ous, pollets i adults», ara però, «els grangers estan alarmats i no volen comprar animals adults» i per aquest motiu afronten un període sense producció.

El sindicat agrari reclama una indemnització similar a la que van rebre els explotadors francesos, també afectats per la grip aviària: «creiem que és just que els ramaders rebin aquests diners», va concloure Xavier Frigola.

El mes de febrer el govern francès va ordenar sacrificar gairebé tres milions d'ànecs a la regió de les Landes, a França. Aquest departament, situat al sud-oest del país, produeix el 25% del foie gras francès.

La soca H5N8

El brot del virus H5N8 es va localitzar al mes de febrer als Aiguamolls de l'Empordà. Un grup d'Agents Rurals va trobar una cigonya morta per aquesta soca de la grip aviària que va activar els protocols de seguretat. Un dia més tard, el 23 de febrer, un nou focus del virus es localitzava en una granja de Sant Gregori precipitant la mort de 17.300 ànecs. Aquest fet va provocar la immobilització de sis explotacions més, dues granges d'aviram a Sant Gregori i quatre a Bescanó. En total es van sacrificar 24.000 aus en set granges de cinc comarques: el Baix Empordà, la Garrotxa, el Gironès, el Ripollès i la Selva.

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el virus H5N8 és una soca de la grip aviària que no afecta els humans. En canvi, els tipus H5N1, H7N9 i H9N2 poden tenir afectació sobre les persones. A Espanya, el focus del virus H5N8 es va detectar en dos ànecs silvestres el mes de gener a Palència, set anys després de l'últim focus de grip aviària. Segons l'OMS les aus es transmeten el virus pel contacte directe amb excrements d'aus infectades, amb ous trencats contaminats que poden contagiar altres pollets o bé a través d'aigua, pinso, roba, o utensilis que estiguin contagiats.