Fins a 16 recluses del centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres participen en els tallers i els serveis de reinserció laboral que ofereix el Centre d'Iniciatives per a la Reinserció (CIRE). Aquesta empresa pública del Departament de Justícia que té per objectiu donar segones oportunitats a les persones privades de llibertat, a través de la formació en oficis i el treball productiu.

El conseller de Justícia, Carles Mundó en una resposta parlamentària explica que actualment, el percentatge d'ocupació femenina que participa actualment en els serveis que proporciona el CIRE és del 45,3 % en els centres penitenciaris catalans.

Al Centre Penitenciari Puig de les Basses cal destacar que s'hi donen tallers i serveis de diversa tipologia. Les 16 recluses que hi treballen participen en activitats de muntatge; manipulat, bugaderia, cuina i serveis auxiliars.

Arran de la pregunta parlamentària d'un diputat de Catalunya Sí que es Pot, el conseller puntualitza que en el Centre Penitenciari Puig de les Basses, l'activitat de muntatge també és un taller mixt i el servei de bugaderia, en el torn de tarda, està reservat a dones per ajustar l'ocupació per gènere.

De presos que s'apunten a plans d'ocupació del CIRE n'hi ha 4.325, del total de 8.755. Per tant, hi participen el 49,4 % del total de població reclusa, a data 30 de juny. Cal destacar que a les presons catalanes hi ha 609 dones, d'aquestes 276, participen d'aquests tallers i serveis de reinserció laboral.

Mentre que d'homes, n'hi ha un 49,7% del total que opten per aquesta tanca mentre estan reclusos. En total n'hi ha 8.146 en els centres penitenciaris catalans, dels quals 4.049 participa en l'activitat laboral del Centre d'Iniciatives per a la Reinserció.