El tràfic de drogues és un negoci que es manté a l'alça a les comarques de Girona. Una mostra d'això és la quantitat de substàncies estupefaents que els cossos policials desplegats a la demarcació aconsegueixen comissar en les diverses operacions que duen a terme al llarg de l'any. La droga que més es confisca és la marihuana.

Durant l'any 2016, gairebé es va duplicar la quantitat intervinguda d'aquest tipus d'estupefaent. En total, es va evitar que entressin al mercat negre més de 4 tones de marihuana, una xifra superior a la de l'any anterior, quan se n'havien comissat fins a 2.293 quilos. De fet, el 2016 és l'any en què s'ha requisat més marihuana a Espanya i a Girona concretament, es van comissar 4.380 quilos.

En el conjunt de l'Estat, la intervenció s'eleva als 21.138 quilos, un increment del 30% respecte als quilos confiscats durant el 2015, quan se'n van treure fora del canal de distribució fins a 15.915 quilos.

Com assegura el Ministeri de l'Interior, cal destacar que la substància estupefaent no s'introdueix de forma il·lícita a Espanya, sinó que es cultiva il·legalment als territoris de l'Estat.

Com en els darrers anys, Catalunya és la regió on es comissa més marihuana. Tant és així, que el 2016 va ser el punt d'Espanya on es va segrestar més de la meitat d'aquest tipus de droga.

Girona, en segon lloc

Les províncies del litoral mediterrani són els indrets on els cossos policials intervenen més estupefaents. Barcelona és la província on el 2016 es va comissar més droga del conjunt de l'Estat, amb un total de 4.468 quilos de marihuana. Girona no dista gaire de la província veïna, ja que és un punt fronterer amb França i també un dels principals productors. Amb un total de 4.380 quilos, la província de Girona ocupa el segon lloc de l'Estat on més droga d'aquesta tipologia es va intervenir l'any 2016. Per darrere de Barcelona i Girona hi ha Màlaga, amb 1.982 quilos confiscats.

Cal destacar que el 2016 va ser un any de rècords a Espanya amb 21.138 quilos comissats, molt per sobre de les gairebé 16 tones segrestades el 2015. La quantitat intervinguda per les forces policials va a més i, de fet, aquest 2017 a les comarques de Girona ja hi ha hagut una operació policial de gran calibre que probablement farà recular les dades del 2016.

El mes de febrer, els Mossos d'Esquadra i Vigilància Duanera van desmantellar una organització a l'Alt Empordà, amb epicentre al barri de Sant Joan de Figueres, que tenia com a objectiu convertir-se en una «multinacional de la marihuana». Els agents van detenir 32 persones i van comissar més de 8.000 plantes i armes. L'organització criminal venia a grans traficants d'Espanya i França. Estava en procés d'expansió i els seus membres blanquejaven diners amb immobles i posant-los en comptes de menors. Es calcula que l'organització va blanquejar al voltant de 3 milions d'euros.

A més, darrerament els Mossos van descobrir una macroplantació a Vilademuls, al nucli d'Orfes, molt a prop del riu. Hi havia fins a 18.000 plantes de marihuana i van arrestar dues persones.

Les xifres indiquen el creixement del tràfic de la marihuana a Catalunya. Els comissos en el conjunt de l'Estat l'any passat van pujar un 30% respecte al 2015.