Les obres del Firal d'Olot han començat aquest dimarts amb la previsió de tenir-les enllestides l'estiu vinent. L'empresa Rubau Tarrés, que s'encarregarà de dur a terme l'obra adjudicada per més de 3,4 milions d'euros, ha començat a la zona del Firal Petit -a l'espai comprès entre el passeig d'en Blay i l'Illa del Teatre-. Aquests treballs han comportat la reubicació d'algunes parades del mercat setmanal i de les zones blaves. S'ha retirat el mobiliari urbà i el monument 'La Lectura'. D'acord amb el projecte guanyador de Xevi Bayona XAA Arquitectura - Bach Arquitectes - Lluís Paumé, les obres també contemplen la retirada i el transplantament dels arbres per poder explanar el sector de davant del mercat provisional. La primera fase de l’actuació, que inclou la instal·lació d’una estació transformadora a l’Illa del Teatre, finalitzarà just abans de Festes del Tura al setembre, moment en què es preveu que les barraques puguin continuar ocupant aquest espai del Firal.

Després de la festa major, els treballs entraran al passeig central amb la retirada del mobiliari i del monuments, l'aplanament del terreny, la renovació dels serveis i la construcció de les bases del paviment. A partir d’aquí es construirà la font i la resta d’elements previstos en el projecte, amb un termini d’execució de gairebé 11 mesos. S'espera que l'obra es pugui inaugurar per Festes del Tura de 2018. "Avui comença la gran obra de ciutat de la que hem estat parlant des de fa temps", ha explicat l'alcalde Josep Maria Corominas. "És una sensació de satisfacció per l’inici dels treballs que han de fer possible un gran projecte i també pel fet que hem aconseguit que segueixi el calendari previst", ha afegit durant la visita d'obres que ha fet aquest dimarts al matí acompanyat de l'arquitecte Xevi Bayona, responsable del projecte guanyador de la remodelació del Passeig d’en Blay. L'alcalde també ha demanat disculpes als ciutadans per les molèsties que comportarà l'obra, tot subratllant que permetran "millorar el centre" de la ciutat.

Canvis en el mercat setmanal i a les zones blaves

Amb l’inici de les obres, s'han reubicat les parades que ocupaven la zona del Firal petit. A partir del proper dilluns 7 d’agost, els punts de venda de fruita i verdura es repartiran entre el Firal i Firalet, les de roba i complements es traslladaran al carrer Bolòs i la parada de maquinària de jardí es trobarà a la plaça d’Esteve Ferrer. Això farà que, a partir del proper dilluns, el carrer Bolòs (en el tram comprès entre el passeig Bisbe Guillamet i el carrer Sant Pere Màrtir), quedarà tallat al trànsit durant la celebració del mercat setmanal.

A partir d’aquesta setmana també es començaran a reubicar les zones blaves del Firal. Les 52 places d’estacionament limitat del Passeig d’en Blay es repartiran entre l’aparcament del carrer Macarnau, el carrer Bofill i Matas, el carrer Sant Pere Màrtir i el passeig Bisbe Guillamet.

Les obres s'han adjudicat a l'empresa Rubau Tarrés per un import de 3,445.705 milions d'euros.