Dos investigadors de la Universitat de Girona un sistema que, segons els científics, serà clau en la resolució de casos forenses. A més, afirmen que els bacteris poden aportar una informació més exacta que l'entomologia forense, la ciència que estudia la presència d'insectes en els cadàvers com a proves científiques.

Els autors són la doctora odontòloga i antropòloga forense Joe Adserias, directora del Postgrau d'Antropologia Forense de la Fundació UdG: Innovació i Formació, i el catedràtic d'ecologia microbiana de la mateixa universitat, Jesús Garcia-Gil, investigador del grup de recerca en Microbiologia clínica i malalties infeccioses. El seu treball s'acaba de publicar a la revista Molecular Oral Microbiology i al setembre es presentarà al Congrés de l'Organització Internacional d'Odontoestomatologia Forense, a Bèlgica.

Tot i que l'estudi s'ha difòs ara, Joe Adserias va començar a recollir mostres el 2013 als Estats Units, on fa estades periòdiques al Centre d'Antropologia Forense de la Universitat de Tennessee -conegut popularment com «la granja de cadàvers». En aquest laboratori s'hi estudien diferents factors relacionats amb la putrefacció i va ser on Adserias va començar a analitzar els canvis bacterians.

Ahir, la doctora va explicar que «és el mateix concepte que utilitzem a l'entomologia forense, segons quins trobem -va aclarir- podem saber quan temps fa que la persona ha mort». «Quan estem amb vida tenim molts bacteris i alguns, a la boca», va explicar. I va defensar que «el gran avantatge és que, quan morim, els insectes han de poder accedir al cadàver, mentre que els bacteris ja estan al cos quan comença la putrefacció». «Després de la mort, i a mesura que avança el procés de descomposició, les comunitats bacterianes canvien en funció de les condicions microambientals que es van establint», va concretar la doctora Joe Adserias.

Des del seu punt de vista, «en un futur molt pròxim, tots els serveis forenses L'experta va apuntar que en l'actualitat hi ha pocs grups que hi treballin, però ja hi porten temps, i va avançar que la segona fase de l'estudi tindrà en compte altres ambients. «Són tècniques que ara mateix estan en bolquers, estem descobrint moltíssimes coses», va finalitzar.