Els robatoris de materials dels contenidors de recollida selectiva constitueixen un factor que podria distorsionar les dades finals de la recollida selectiva -i que es constata per «quart any consecutiu»-, assenyala l'Agència Catalana de Residus (RSC) en l'informe relatiu a l'exercici 2016. Des de l'ens posen un exemple: «en el cas del paper -diuen- a més de no haver-hi hagut una variació substancial en el consum, s'estima que existeixen unes 200.000 tones provinents de circuits específics que no computen a nivell municipal, així com robatoris en contenidors». Si aquesta variable és té en compte, alehores «la recollida selectiva bruta total podria situar-se uns cinc punts per sobre del valor actual», entre el 40 i el 43%, apunten des de l'Agència Catalana de Residus.

En aquest context, l'organisme de la Generalitat adverteix que a les deixalleries municipals «arriben molts residus 'canibalitzats'», als quals «s'han sostret prèviament els recursos de valor econòmic que contenien, bàsicament alguns metalls com el coure».

Gestió afectada

Aquest fenomen «afecta la gestió dels residus municipals»; és el cas, per exemple, dels «materials dels frigorífics dipositats a les deixalleries», exposen des de l'Agència Catalana de Residus. D'aquesta manera, si l'any 2012 «es produïa una 'canibalització' del 37,14% dels aparells», el 2013 el problema passava a afectar «el 44,12%» dels electrodomèstics.