El pregoner que el dia 6 de setembre donarà la benvinguda a les Festes d'Olot serà Pere Ribes Graboleda. És un nen d'11 anys, invident i apassionat pel periodisme esportiu. La presentació del pregoner més jove que mai hagi existit a Olot va tenir lloc ahir en un acte presidit pel regidor de Festes, Josep Berga.

Ribes farà el pregó acompanyat del seu referent, el periodista Joan Maria Pou (1974). Es tracta del periodista esportiu que des de fa anys narra els partits del Futbol Club Barcelona a RAC1. Fa 7 mesos, Joan Maria Pou va conèixer Pere Ribes al programa Islàndia de RAC1, i el va convidar a retransmetre el Trofeu Joan Gamper que es disputarà aquest dilluns, dia 7 d'agost, al Camp Nou.

Josep Berga va explicar els motius que van moure l'alcalde, Josep Maria Corominas, a demanar a Pere Ribes que sigui el 41è pregoner de les Festes del Tura.

«Aquest esperit de superació que té en Pere és el que ens ha motivat la il·lusió d'encarregar-li el pregó», va expressar. Va explicar que Pere Ribes és cec de naixament, però la minusvalia no li ha impedit compartir la il·lusió pel futbol amb tothom.

Va recordar que fa 2 anys a la mitja part d'un partit entre la Unió Esportiva Olot i el Nàstic de Tarragona, Pere Ribes es va acostar al lloc, on el periodista David Planella retransmetia el partit.

Es veu que Ribes s'havia trobat amb la ràdio espatllada i no podia seguir el partit d'una altra manera que al costat de la locució de David Planella. A partir d'aquell dia es va acostumar a seure al costat del locutor i així viure amb més intensitat el que passava al camp.

Un dia el periodista va posar el micròfon davant Ribes i el va fer parlar. A partir d'aquí, va començar una col·laboració entre Ribes i l'emissora olotina. Els aficionats es van començar a acostumar a les intervencions del noi invident durant la retransmissió. Per exemple després d'un gol, Ribes planteja l'estratègia que seguiran els dos equips. A vegades, també, sorprèn per les aportacions estadístiques que exposa de pura memòria.

Un dels dies més importants de la ja llarga col·laboració de Ribes va tenir lloc fa pocs mesos quan va poder comentar l'ascens a segona divisió de la UE Olot.

Més tard, Pere Ribes va explicar: «L'afició de la ràdio em ve de la imaginació. Escoltava els periodistes i em preguntava si jo estigués en la situació d'ells, què faria?».

El canvi qualitatiu que van marcar l'espontaneïtat, la memòria, l'interès i la concentració del jove Ribes van valdre a l'equip d'esports de Ràdio Olot el premi a la Integració de Ràdio Associació de Catalunya. El jurat va considerar que Ribes trenca barreres a través de la ràdio i demostra que tot és possible. Ribes i els seus companys David Planella i Pere Massó van recollir el guardó el passat 4 de maig en un acte a l'auditori ONCE de Barcelona.

Segons va explicar Berga, per l'octubre també rebrà un dels premis solidaris ONCE 2017. El regidor de festes va considerar: «Per tant és un reconeixement que ha anat força més enllà de la nostra ciutat».

Sevilla és un lloc forçà enllà d'Olot, on fa poc van tenir un gest per a ell. Ribes és de l'Olot, del Barça i del Betis. L'afició pel Betis li ve d'un dia en el qual els seus pares li van deixar escoltar els himnes dels equips de la lliga de Primera Divisió. El del Betis li va agradar molt i va començar a seguir l'equip andalús. El fet va arribar a les oïdes dels membres de la penya bètica d'Olot, els quals es van mobilitzar per fer possible que el jove invident pogues assistir a un partit de primera divisió de l'equip de Sevilla.

Així doncs, ell i la seva mare varen viatjar a l'estadi Benito Villamarin, on el jove olotí va poder conèixer els integrants de l'equip de futbol, cantar l'himne del Betis al costat dels companys de graderia i seguir el partit entre el Betis Balompie i el Deportivo de la Corunya en directe.

La propera experiència del jove estarà al balcó de l'Ajuntament d'Olot per sobre de la gentada que cada any escolta el pregó. La seva mare Antònia Grabuleda ha apuntat a les xarxes socials que el noi està molt content i que la seva senzillesa i naturalitat li treuen les pors.