Greenpeace ha reclamat al Ministeri d'Indústria que denegui els permisos a projectes nous per buscar gas i petroli al Mediterrani, com el que una empresa promou entre les Illes Balears i Catalunya, acostant-se a tan sols 31 quilòmetres de la Costa Brava. Ahir, l'organització ecologista va alertar dels perills que suposen les explosions d'aire comprimit incloses en els treballs de prospecció tant per als cetacis com per la pesca.

Després d'haver-se mobilitzat contra les prospeccions submarines en altres punts de la geografia, Greenpeace s'ha afegit a la campanya que diverses entitats i institucions locals promouen al Golf de Lleó i, de manera més activa, a les Balears. Pel que afecta a Girona, ara només consta un projecte que amenaci el seu àmbit marí, ja que l'any passat Indústria en va arxivar un altre que encara s'hi acostava més: fins a 13 quilòmetres de la costa.

Els perjudicis per a la pesca i als cetacis derivats de les prospeccions petrolieres són els dos arguments principals de Greenpeace. L'organització recorda que l'Estat treballa en la protecció d'un corredor migratori de cetacis que coincideix, en part, amb les zones on dues empreses han sol·licitat permís per treballar entre la Costa Brava i l'arxipèlag balear; així com també ho fa un tercer projecte, aquest davant del litoral de Tarragona.

Greenpeace va afirmar que «no existeix cap forma segura de buscar i extreure petroli en el mar» i va denunciar la «intensa contaminació acústica» que provoca la primera fase de les prospeccions, durant la qual s'utilitzen canons d'aire comprimit per fer un estudi del fons marí. Unes explosions que «produeixen danys fisiològics irreversibles en els cetacis i fins i tot la mort», va alertar l'organització. Com també va advertir que aquesta pràctica afecta espècies d'interès per a la pesca, de manera que les captures es reduïrien. I ja en referència a la segona fase dels treballs, la de l'extracció, els ecologistes van remarcar que és la més perillosa perquè es poden produir vessaments de petroli i contaminació.