L'obertura de la torre del Monestir de Santa Maria a les visites turístiques se sumarà en els anys vinents als atractius del municipi. L'alcalde del municipi, Jordi Munell, apunta que «estaria bé aconseguir-ho per al 2019» tot i que no ho afirma amb rotunditat per les despeses que el Patronat del Monestir ha hagut d'assumir en els darrers anys.

La torre del Monestir ofereix una vista privilegiada de Ripoll, però és un espai que ni tan sols molts ripollesos de totes les edats han tingut oportunitat de visitar mai. El mateix Munell recorda que ell hi havia pujat quan era petit, però en tot cas que fa més de quaranta anys que l'accés hi és restringit excepte a un reduït nombre de persones.

Vistiplau del bisbat

El projecte compta amb el vistiplau del bisbat de Vic, que era un dels entrebancs que anteriors consistoris havien esgrimit per justificar-ne el tancament fins avui dia. Jordi Munell afirma que s'ha encarregat un projecte a l'arquitecte municipal per tal que la comissió de Patrimoni de la Generalitat i el mateix bisbat, hi donin la seva conformitat. L'alcalde de Ripoll considera que serà un «revulsiu» turístic a més d'un al·licient per als visitants del conjunt monàstic.

L'accés a la torre té les dificultats d'accessibilitat per l'antiguitat de la construcció, i alhora s'hi hauran de fer millores en enllumenat i seguretat.

Grups reduïts

Les visites hauran de ser amb un grup reduït de persones i amb acompanyament. A més a dalt de la torre s'hi instal·larà alguna mena de parament com els que ja existeixen en altres monuments, per tal que les persones no s'aboquin més del compte i el perill que això representaria.

Aquest nou pas arribarà després de la restauració de la portalada i l'obertura de la necròpolis del monument, que han permès guanyar atractiu als visitants del Monestir.