Un matrimoni de septuagenaris va haver de ser traslladat ferit greu a l'hospital Vall d'Hebron amb helicòpter per causa d'una explosió que va ensorrar la casa on vivien.

El matrimoni estava a la part baixa de l'habitatge del carrer Conflent quan l'explosió els va sorprendre i es van trobar atrapats entre les runes. Els veïns més propers també es van espantar molt pel soroll, les pedres i els vidres que els van entrar dins.

Alertada pel soroll i per la columna de fum que sortia del lloc dels fets, molta gent es va dirigir a les runes que omplien una part important del carrer Conflent, al costat de la plaça i, alhora, d'altres van donar l'alerta al 112. Quan els bombers van rebre l'avís eren tres quarts de deu del matí.

Mentrestant, l'alcalde de Llanars, Amadeu Rosell, es va poder acostar a les runes, on va poder parlar amb la Fina i en Josep, els veïns atrapats. El matrimoni li va dir que estaven vius i li va demanar que els traguessin. L'alcalde els va tranquil·litzar i els va dir que els traurien, però que ho havia de fer gent especialitzada que ja anava per la feina.

Al cap de poc, una munió de bombers, mossos d'esquadra i sanitaris estava en el lloc dels fets. En poca estona, es van aplegar a la plaça de davant de l'Ajuntament i als carrers propers vuit camions de bombers, sis patrulles dels Mossos d'Esquadra i dues ambulàncies d'emergències mèdiques.

Primer van poder treure la dona de 72 anys, que patia cremades en un 70% del cos. La ferida va ser tractada d'urgència als baixos de l'ajuntament i poc després traslladada amb helicòpter a la unitat de cremats de l'hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

L'helicòpter es va elevar a les 11 del matí. Llavors el problema estava en com treure l'home, d'uns setanta anys, que tenia una cama atrapada per una biga de ferro. Per treure la biga, els bombers van haver d'apuntalar les estructures que quedaven.

Va ser una feina complicada, perquè es tractava d'un carrer estret i amb pendent. Al cap de dues hores i mitja de feina, al voltant de tres quarts d'una del migdia, el personal d'emergències va poder alliberar el ferit i baixar-lo dins una camilla a braços fins als baixos de l'ajuntament.

En aquest lloc, el ferit va ser atès en primeres cures pels sanitaris. Segons explicaria després el cap operatiu de la Zona Est dels Bombers, Enric Cano, l'home tenia el turmell trencat, més fractures i cremades en un 25% del cos.

Els sanitaris van decidir que l'home s'havia de traslladar a l'hospital Vall d'Hebron. Al voltant de dos quarts de dues, un helicòpter medicalitzat va aterrar en un prat situat prop del lloc dels fets. Van baixar dos metges, els quals es van dirigir als baixos de l'Ajuntament, on van posar el ferit en una llitera i el van transportar fins l'helicòpter.

Evacuats els ferits, els bombers es van quedar per tal de retirar les parts mig ensorrades de la casa. L'Ajuntament va posar a la seva disposició màquines de la construcció per la feina. Entre el que quedava sencer hi havia la paret mitgera de la casa, cosa que els facilitava la feina.

Segons va explicar l'alcalde ahir al vespre, la casa del costat ha quedat afectada per l'explosió i els 3 veïns que hi viuen no s'hi poden estar fins que l'hagin pogut assegurar. Les cases properes no tenen afectacions, només les runes, els vidres i la sorra que els havien entrat per les finestres i portes en el moment de l'explosió. Ahir al vespre, agents d'assegurances investigaven si l'explosió havia estat pel gas.