Els desastres climàtics poden provocar 152.000 morts a l'any a Europa entre el 2071 i el 2100, en lloc de les 3.000 anuals que s'han registrat al llarg de les últimes dècades, segons un estudi que publicava ahir la revista The Lancet Planetary Health. Científics del Centre Comú de Recerca de la Comissió Europea (JRC, de les sigles en anglès) estimen que dues de cada tres persones que resideixin a Europa a la fi d'aquest segle es veuran afectades per fenòmens de clima extrem, que assotaran sobretot els països del sud del continent.

L'estudi analitza els possibles efectes futurs dels set desastres més perillosos relacionats amb la climatologia: onades de calor i de fred; incendis forestals; sequeres; inundacions i torbs. «El canvi climàtic és una de les majors amenaces contra la salut humana del segle XXI. El seu perill per a la societat estarà cada vegada més lligat als desastres que depenen de la meteorologia», sosté Giovanni Forzieri, autor principal del treball. «Tret que l'escalfament global es redueixi de manera urgent i es prenguin mesures adequades, uns 350 milions d'europeus podrien estar exposats a esdeveniments climàtics extrems cada any a la fi de segle», avisa el científic.

Com a part de la seva recerca, el grup de Forzieri va analitzar els registres de 2.300 desastres climàtics ocorreguts a Europa entre 1981 i 2010, a fi de determinar la vulnerabilitat de les poblacions. Els científics van creuar aquesta informació amb les projeccions sobre l'evolució del clima en les properes dècades per determinar el possible impacte futur dels desastres ambientals.

L'estudi indica que les onades de calor seran el fenomen més letal, que podria causar fins al 99% de les morts. Aquest tipus d'esdeveniments extrems han provocat unes 2.700 morts a l'any en les últimes dècades, però podrien ascendir fins a 151.500 entre 2071 i 2100. El treball prediu a més un increment substancial de les morts per inundacions en regions costaneres.