La manca de denúncies fa que molts casos d'odi i discriminació restin ocults

Els Mossos d'Esquadra n'han tractat 21 durant el 2016 i animen a denunciar els fets que desemboquen en atacs a una persona ja sigui pel seu origen, la seva forma de pensar o l'orientació sexual · Hi ha un correu per dirigir-s'hi anònimament

08.08.2017 | 07:11

Fer aflorar temes que es viuen encara en silenci és complicat però davant de fets com els que envolten els delictes d'odi i discriminació, els Mossos d'Esquadra treballen de valent per tal que la xifra negra sigui cada cop més baixa.

Aquestes infraccions penals tenen com a finalitat atacar una persona ja sigui pel seu origen nacional o ètnic, l'idioma, la religió, la forma de pensar com ara per la religió, la ideologia política o l'orientació sexual.

Aquests tipus d'actituds es viuen en diversos entorns, explica la sergent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) dels Mossos a Girona, Eva Subirà. Per exemple, en discussions entre veïns, en relacions familiars o a la feina, entre altres. Unes situacions que exemplifiquen aquest tipus d'actuació són la d'un polític que es troba amb pintades amb insults a casa; gent que menysprea a la feina una persona perquè no és de la mateixa raça o persones, per exemple, que se'n riuen d'un indigent.

Durant el 2016, els Mossos van treballar 21 casos a Girona mentre que l'any anterior n'havien estat 13, i el 2014, 36. Subirà diu no es «pot parlar de tendències». Tot i això cal destacar que més de la meitat dels fets denunciats l'any passat tenien darrere la xenofòbia i el racisme (14). També va haver-hi quatre casos de discriminació per l'orientació política i tres, per homofòbia. La sergent ressalta que no existeix un perfil dels agressors. Darrere dels fets del 2016, en un 84% hi havia homes. Segons Subirà, habitualment en termes generals d'odi i discriminació els autors són nacionals mentre que en casos de racisme i xenofòbia s'incrementa el nombre de víctimes d'altres nacionalitats.

Aconseguir que aquests casos surtin a la llum és complicat perquè «darrere hi ha quelcom que té a veure amb un mateix: la pròpia identitat, el que algú pensa o sent. No és fàcil fer el pas de denunciar ja sigui per vergonya, por i a vegades per desconeixement». Per això, la policia anima les víctimes a denunciar.

Quan s'acaba denunciant, a l'hora d'aplicar el Codi Penal cal recordar, diu la sergent, que aquests delictes d'odi i discriminació actuen com a circumstàncies agreujants i majoritàriament van associats a casos d'amenaces, danys i lesions. També afegeix que de qualsevol fet darrere del qual pot haver-hi odi i discriminació n'informen al fiscal especialitzat.

Les denúncies que arriben a la policia són poques i els Mossos d'Esquadra compten amb un pla estratègic integral per fer aflorar la xifra negra i que va començar a funcionar el 2012. Té com a pilars fonamentals, diu Eva Subirà, «informar, prevenir, l'atenció i seguiment de les víctimes i la investigació». La prevenció es fa des de les Oficines de Relacions amb la Comunitat amb reunions amb col·lectius i associacions. També arriben a les escoles i instituts a través de xerrades i tallers. A més, existeix un apartat a la web de Mossos amb material sobre aquests delictes. I un correu específic per dirigir-se als Mossos.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Un incendi als marges de la carretera de Vilopriu obliga a tallar la via més d´una hora

Les flames, que no es van estendre a la zona boscosa, van afectar una petita àrea dels vorals de...

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

Banyoles frena els pisos tutelats del Bisbat i vol més protecció del jaciment arqueològic

?L'Ajuntament demana al Patronat Santa Creu que retoqui l'avantprojecte presentat aquest estiu, ja...

Una explosió providencial

Una explosió providencial

Els gihadistes preparaven des d'Alcanar un atemptat molt més mortífer, però la deflagració els va...

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

«Vam començar a sentir els trets però ens vam pensar que eren focs artificials»

?«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora», comentava...

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

Investiguen si la mort d´un home a Sant Just té a veure amb els atemptats

?Un jove va aparèixer apunyalat dins d'un vehicle que s'havia saltat un control ?No hi ha proves...

Enllaços recomanats: Premis cinema