Fer aflorar temes que es viuen encara en silenci és complicat però davant de fets com els que envolten els delictes d'odi i discriminació, els Mossos d'Esquadra treballen de valent per tal que la xifra negra sigui cada cop més baixa.

Aquestes infraccions penals tenen com a finalitat atacar una persona ja sigui pel seu origen nacional o ètnic, l'idioma, la religió, la forma de pensar com ara per la religió, la ideologia política o l'orientació sexual.

Aquests tipus d'actituds es viuen en diversos entorns, explica la sergent de la Unitat Regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà (URPAC) dels Mossos a Girona, Eva Subirà. Per exemple, en discussions entre veïns, en relacions familiars o a la feina, entre altres. Unes situacions que exemplifiquen aquest tipus d'actuació són la d'un polític que es troba amb pintades amb insults a casa; gent que menysprea a la feina una persona perquè no és de la mateixa raça o persones, per exemple, que se'n riuen d'un indigent.

Durant el 2016, els Mossos van treballar 21 casos a Girona mentre que l'any anterior n'havien estat 13, i el 2014, 36. Subirà diu no es «pot parlar de tendències». Tot i això cal destacar que més de la meitat dels fets denunciats l'any passat tenien darrere la xenofòbia i el racisme (14). També va haver-hi quatre casos de discriminació per l'orientació política i tres, per homofòbia. La sergent ressalta que no existeix un perfil dels agressors. Darrere dels fets del 2016, en un 84% hi havia homes. Segons Subirà, habitualment en termes generals d'odi i discriminació els autors són nacionals mentre que en casos de racisme i xenofòbia s'incrementa el nombre de víctimes d'altres nacionalitats.

Aconseguir que aquests casos surtin a la llum és complicat perquè «darrere hi ha quelcom que té a veure amb un mateix: la pròpia identitat, el que algú pensa o sent. No és fàcil fer el pas de denunciar ja sigui per vergonya, por i a vegades per desconeixement». Per això, la policia anima les víctimes a denunciar.

Quan s'acaba denunciant, a l'hora d'aplicar el Codi Penal cal recordar, diu la sergent, que aquests delictes d'odi i discriminació actuen com a circumstàncies agreujants i majoritàriament van associats a casos d'amenaces, danys i lesions. També afegeix que de qualsevol fet darrere del qual pot haver-hi odi i discriminació n'informen al fiscal especialitzat.

Les denúncies que arriben a la policia són poques i els Mossos d'Esquadra compten amb un pla estratègic integral per fer aflorar la xifra negra i que va començar a funcionar el 2012. Té com a pilars fonamentals, diu Eva Subirà, «informar, prevenir, l'atenció i seguiment de les víctimes i la investigació». La prevenció es fa des de les Oficines de Relacions amb la Comunitat amb reunions amb col·lectius i associacions. També arriben a les escoles i instituts a través de xerrades i tallers. A més, existeix un apartat a la web de Mossos amb material sobre aquests delictes. I un correu específic per dirigir-se als Mossos.