Les ajudes que l'àrea de Presidència de la Diputació de Girona pot donar als municipis per qüestions urgents han centrat la sessió plenària extraordinària d'aquest dimarts. Els partits a l'oposició (el PSC i ERC, perquè el representant de la CUP no ha assistit al ple) han qüestionat que la partida de Presidència per subvencionar municipis sigui de 2,6 milions d'euros (MEUR). Amb l'aprovació d'un crèdit extraordinari en aquest ple, els diners del fons de Presidència s'han apujat 1 milió d'euros més. L'equip de govern els recorda que són els mateixos diners que l'any passat i molts menys dels quals disposaven aquests dos grups -socialistes i republicans- quan manaven a la Diputació de Girona. El vicepresident econòmic, Miquel Noguer, els ha recordat que els diners per ajudar ajuntaments a disposició del president havien arribat a vorejar els 6 MEUR. Per la seva banda, el president Pere Vila ha parlat d'una "incomprensió absoluta" davant l'actitud de l'oposició. Vila ha recordat que els diputats a l'oposició també acompanyen alcaldes a reunions amb ell per demanar part dels diners que han qüestionat en aquest plenari.

La Diputació de Girona ha celebrat aquest dimarts al migdia un ple extraordinari. Els temes financers han estat els protagonistes d'una reunió que no ha arribat a la mitja hora de durada. En concret, s'han canviat els usos previstos de 2,9 MEUR en el pressupost aprovat. Gran part d'aquests diners, 2,2 MEUR, venen del fons de contingència. Aquest fons és una espècie de calaix de sastre per fer front a imprevistos i eventualitats i que ara s'ha desbloquejat, un cop l'Estat ha fet la liquidació de diferents impostos que recapta.

La partida que surt més reforçada amb aquest canvi és el capítol d'ajudes a ajuntaments per a inversions, que depèn directament de Presidència. Aquí s'hi ha destinat un milió suplementari, amb la qual cosa els diners disponibles per aquest concepte sumen 2,6 MEUR. L'equip de govern ha reiterat que aquesta partida calca la que hi havia l'any passat.Una via pels ajuts

Quan un ajuntament vol demanar diners a la Diputació de Girona té bàsicament dues maneres de fer-ho. Una és presentar-se als fons de lliure concurrència, que ara suposen el 70% del total de diners per a municipis. L'altra és recórrer a aquests diners que la presidència de l'ens pot gestionar com cregui, amb uns barems com el de no donar més de dues ajudes per municipi en tot el mandat. L'ajuntament ha de motivar, en base als seus criteris, la urgència dels diners.

Aquest concepte d'urgència s'ha discutit en diferents ocasions ja que és el mateix municipi qui, discrecionalment, el decideix. Un fet que a vegades ha estat també motiu de debat polític. En el ple d'aquest dimarts, ha estat el mateix president de l'ens, Pere Vila, qui ha defensat que "segons la mida del municipi hi ha coses que poden ser urgents i d'altres que no".

Les modificacions de crèdit han centrat els dos primers punts de l'ordre del dia. El primer s'ha aprovat per unanimitat, mentre que el segon ha comptat amb l'abstenció del PSC. Tot i això, els socialistes, però també ERC, s'han mostrat crítics amb els diners d'ajudes a municipis que decideix l'àrea de presidència. El portaveu republicà Lluís Sais ha manifestat que "la manera més transparent de gestionar els diners seria que anessin directament al fons guardant una partida per possibles urgències que puguin sortir".

Des dels socialistes, el seu portaveu Juli Fernández, ha manifestat que ja no veien bé la primera partida aprovada (1,6 MEUR) i que "per coherència política" tampoc veuen bé el seu increment en un milió d'euros més. "Ja vam posar de manifest que no ens semblava bé la partida de Presidència", ha afirmat Fernández. Una crítica que els socialistes fan sense voler eclipsar "els esforços del govern de la Diputació de Girona per complir amb la llei de concurrència".

"Incomprensió absoluta"

El president de la Diputació de Girona ha definit els arguments de l'oposició com una "incomprensió absoluta". Pere Vila els ha qüestionat per dos motius. D'una banda, el president de l'ens ha recordat que, quan PSC i ERC eren al govern, la partida en qüestió era el doble que l'actual. Vila ha subratllat que ara s'ha reduït considerablement i ha deixat la porta oberta a abaixar-la més en un futur. De l'altra banda, també ha qüestionat l'actitud dels diputats a l'oposició perquè ells mateixos acompanyen alcaldes a demanar aquestes ajudes. "Jo em sento molt incomprès amb aquest tema perquè no acabo d'entendre-ho ja que la majoria de diputats heu acompanyat alcaldes al meu despatx a demanar subvencions que es podrien considerar si eren urgència o no: per tant, heu estat partícips d'això", ha assegurat.

Precisament, Vila ha defensar aquesta partida "perquè el president ha de fer política". "Si ho transformem tot en concurrència pública, què fem aquí els diputats?", ha preguntat retòricament. A més, ha assegurat que "tots els alcaldes i alcaldesses estan encantats amb que hi hagin aquestes ajudes".

El vicepresident econòmic, Miquel Noguer, ha volgut posar en context aquesta partida ja "que no supera el 2% del pressupost de la Diputació". "Si la Diputació de Girona no pot destinar 2,6 MEUR per a coses urgents dels seus ajuntaments...", ha dit, deixant la frase en suspens. "És poc, però s'arreglen coses urgents", assegura.

La resta de punts del ple s'han aprovat per unanimitat. Entre ells, la Diputació de Girona ha assumit la gestió del Consorci de les Gavarres. Una decisió que s'ha pres per complir amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).