La meitat dels tumors cerebrals que es diagnostiquen a Espanya són benignes i més freqüents en dones que en homes, segons un estudi que avalua la seva incidència i supervivència i que adverteix que alguns d'aquests tumors poden convertir-se en malignes amb el pas del temps.

El primer autor de l'estudi és Rafael Fuentes, metge del Servei de Radioteràpia Oncològica de l'ICO Girona, que ha elaborat l'informe al costat de Loreto Vilardell i Rafael Marcos-Gragera, del Registre de Càncer de Girona, a través de l'Institut de Recerca Biomèdica de Girona Doctor Josep Trueta (IDIBGI).

Es tracta, segons els seus autors, del primer estudi que inclou informació sobre els tumors benignes del Sistema Nerviós Central (SNC), ja que fins ara només es comptabilitzaven les malignes.

Per a l'estudi, es van revisar les dades de tots els casos notificats en el Registre del Càncer de Girona entre el 1994 i el 2013, que demostren una incidència de tumors de l'SNC de 16,85 casos per cada 100.000 habitants a l'any.

Els no malignes van ser més freqüents en les dones, especialment els meningiomes, amb un 28,1%, i els glioblastomes, amb un 21,7%.

La supervivència relativa a cinc anys és menor en homes, amb un 42,6% dels casos, davant del 58,3% de les dones.

Aquest tipus de tumor té una elevada mortalitat i, a mesura que s'han descobert certs marcadors moleculars, s'ha observat que alguns de baix grau poden tornar-se malignes amb el temps, de manera que l'observació dels benignes s'ha convertit en una prioritat.