La Diputació de Girona va celebrar ahir al migdia un ple extraordinari, on els temes financers van ser els protagonistes d'una reunió que no va arribar a la mitja hora de durada. En concret, es van canviar els usos previstos de 2,9 milions d'euros en el pressupost aprovat. Gran part d'aquests diners, 2,2 milions, venen del fons de contingència i 1 milió es destrinarà a la partida de Presidència per subvencionar municipis.

Els partits a l'oposició (el PSC i ERC, perquè el representant de la CUP no va assistit al ple) van qüestionar que aquesta partida de Presidència arribi als 2,6 milions i el vicepresident econòmic, Miquel Noguer, els va recordar que els diners per ajudar ajuntaments a disposició del president havien arribat a vorejar els 6 milions quan governaven socialistes i republicans. L'equip de govern va reiterar que aquesta partida calca la que hi havia l'any passat.

Camins per a la subvenció

Quan un ajuntament vol demanar diners a la Diputació té bàsicament dues maneres de fer-ho. Una és presentar-se als fons de lliure concurrència, que ara suposen el 70% del total de diners per a municipis. L'altra és recórrer a aquests diners que la presidència de l'ens pot gestionar com cregui, amb uns barems com el de no donar més de dues ajudes per municipi en tot el mandat. L'ajuntament ha de motivar, en base als seus criteris, la urgència dels diners.

Aquest concepte d'urgència s'ha discutit en diferents ocasions ja que és el mateix municipi qui, discrecionalment, el decideix. Un fet que a vegades ha estat també motiu de debat polític. En el ple d'ahir, va ser el mateix president de l'ens, Pere Vila, qui va defensar que «segons la mida del municipi hi ha coses que poden ser urgents i d'altres que no».

Crítiques de l'oposició

El portaveu republicà Lluís Sais va manifestar que «la manera més transparent de gestionar els diners seria que anessin directament al fons guardant una partida per possibles urgències que puguin sortir».

Des dels socialistes, el seu portaveu Juli Fernández, va manifestar que ja no veien bé la primera partida aprovada (1,6 milions) i que «per coherència política» tampoc veuen bé el seu increment en un milió d'euros més. «Ja vam posar de manifest que no ens semblava bé la partida de Presidència», va afirmar Fernández. Una crítica que els socialistes fan sense voler eclipsar «els esforços del govern de la Diputació de Girona per complir amb la llei de concurrència».

El president de la Diputació de Girona va definir els arguments de l'oposició com una «incomprensió absoluta». Pere Vila els va qüestionar per dos motius. D'una banda, el president de l'ens va recordar que, quan PSC i ERC eren al govern, la partida en qüestió era el doble que l'actual. Vila va subratllar que ara s'ha reduït considerablement i ha deixat la porta oberta a abaixar-la més en un futur.

«Em sento incomprès»

De l'altra banda, també va qüestionar l'actitud dels diputats a l'oposició perquè ells mateixos acompanyen alcaldes a demanar aquestes ajudes. «Jo em sento molt incomprès amb aquest tema perquè no acabo d'entendre-ho ja que la majoria de diputats heu acompanyat alcaldes al meu despatx a demanar subvencions que es podrien considerar si eren urgència o no: per tant, heu estat partícips d'això», va assegurar.

Precisament, Vila va defensar aquesta partida «perquè el president ha de fer política». «Si ho transformem tot en concurrència pública, què fem aquí els diputats?», va preguntar retòricament. A més, va assegurar que «tots els alcaldes i alcaldesses estan encantats amb que hi hagin aquestes ajudes».

Consorci de les Gavarres

La resta de punts del ple s'han aprovat per unanimitat. Entre ells, la Diputació de Girona ha assumit la gestió del Consorci de les Gavarres. Una decisió que s'ha pres per complir amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL).