tu qui ets?», pregunta un veí. «Sóc fotògraf i vinc del Diari de Girona», respon l'interpel·lat. «Ah, així, res. És que t'he vist amb la càmera i m'ha fet mal pensar; és que la cosa per aquí està molt tensa aquests dies».

L'escena té lloc ahir a la tarda, a les immediacions de la urbanització Nord Castell de Cervià de Ter, a prop del carrer Silvi Llobet (personatge que va ser el «senyor de Cervià» i que l'any 1503 va fundar el monestir de Santa Maria, al municipi), i constitueix la prova que al poble l'ambient està enrarit, perquè en deu dies han entrar a robar a tres cases. «La gent té por», relata J., un veí; davant d'aquesta situació, explica, ell i d'altres cervianencs han organitzat patrulles de vigilància nocturna; «ho fem perquè la gent dormi una mica més tranquil·la», precisa. Les rondes van començar la nit de diumenge a dilluns; també n'hi va haver la de dilluns a dimarts i la matinada passada.

Grups de sis o set persones

Es tracta de grups de «sis o set persones» que s'organitzen per torns: un de les deu de la nit a les dues de la matinada i un altre de les dues a les sis. Els «vigilants» van a peu o en cotxe, i es dediquen «a voltar pel poble». En cap de les guàrdies, fins ara, han vist ningú sospitós. Ara, sí que han observat algun indici que pot conduir a pensar que «els lladres saben el que fan». J., sense anar més lluny, ha vist senyals que el condueixen a sospitar que els assaltants marquen les cases on entraran: «en una hi havia una tovallola lligada a l'entrada i, uns metres més enllà -en una zona de camps- n'hi havia una altra». Ahir, a les sis de la tarda, a l'Ajuntament, hi va haver una reunió a tres bandes entre veïns, equip de govern i Mossos d'Esquadra per abordar la qüestió. Una de les demandes dels veïns de la urbanització Nord Castell és que s'il·lumini millor la zona de camps propera -«a totes les cases entren pel darrera, aprofitant que hi ha camps i que és molt fosc», apunten. També que es planti un perímetre d'esbarzers i que s'estudiï la col·locació de pilones que dificultin l'aproximació dels assaltants a la zona en cotxe.

El primer robatori va ser perpetrat el dimecres 26 de juliol, al carrer Silvi Llobet; el segon, dimarts 1 d'agost, en una casa de la mateixa via; i el tercer, la nit de dissabte passat, 5 d'agost, en un habitatge del carrer Adelaida. «Estàvem mirant la televisió i ens van entrar a l'habitació; se'n van endur joies i diners. Ens ho van deixat tot ben regirat», explica la víctima del segon robatori, que viu a Cervià de Ter tot just fa dos mesos.

«Em pensava que era la gata»

«Els lladres devien controlar des de fora que estàvem a la sala d'estar [ella, la seva parella i el seu fill]», relata. «Van forçar el porticó, que teníem tancat, i van entrar per la porta de vidre corredera sense més problemes». La dona assegura que no es van adonar de res: «vaig sentir un soroll petit, però em pensava que era la gata», precisa. En el tercer robatori, el del carrer Adelaida, els lladres també van entrar a la casa pel darrere; el gos de la família, un exemplar de la raça Chow-chow, els va enseumar, però els assaltants els van mig estabornir amb un cop de pal.

«Més seguretat»

En aquest context, l'impulsor de les patrulles de vigilància nocturna subratlla que la iniciativa s'ha pres amb coneixement de l'Ajuntament -l'alcaldessa, Roser Estanyol, va interrompre ahir les vacances per assistir a la trobada amb els veïns, que es va allargar més d'una hora- i que «l'únic que volem» és «oferir més sensació de seguretat als veïns i dissuadir els lladres d'actuar». Assenyala J. en aquesta línia que els veïns valoren el suport «i la feina» de Mossos d'Esquadra, que «fan el que poden i més». A Cervià no hi ha vigilants; la majoria de cases són unifamiliars i el casc urbà està envoltat de camps i de boscos, característiques que faciliten la tasca dels delinqüents, exposa l'impulsor de les rondes de nit.

Portes i finestres reforçades

Mossos d'Esquadra, al seu web, dona consells per millorar la seguretat de la llar, com ara reforçar finestres i portes d'accés amb reixes, barrots o sensors d'obertura que siguin difícils d'escalar; instal·lar espiells que no es puguin desenroscar (els lladres els treuen per comprovar el tipus de porta i obrir-la); instal·lar portes cuirassades o blindades; col·locar més d'un pany de models i sistemes diferents i fer servir claus amb garantia de control de duplicat.