Passada la forta onada de calor de principis de mes, sembla que hem ensopegat de cop amb l´hivern amb un sobtat descens dels termòmetres i ruixats potents a diversos punts de la demarcació. Aquests dies hem viscut extrems tèrmics passant d´una calor sufocant amb màximes que fregaven els 40 graus a localitats com Salt, a núvols, pluges i mínimes històriques. I és que 10 de les 139 estacions amb més de deu anys de dades van registrar la matinada d´agost més freda mai comptabilitzada. Destaca en primer lloc l´estació de Núria, que va començar a recollir dades el 1998 mantenint una mínima d´agost d´1,9 graus. Ahir va assolir un nou rècord registrant-ne 0,2ºC. A la ciutat de Girona el termòmetre ha baixat avui a les sis de la tarda fins el 15º. Dilluns, a aquesta mateixa hora, la temperatura era de 30º.

L´explicació d´aquest fenomen rau en la transició d´una massa d´aire africà a un front procedent del nord amb baixes temperatures i precipitacions conseqüents. En dues setmanes, hem patit aquests contrasts que fàcilment es tradueixen en refredats. La fredor es va començar a palpar durant la matinada de dimarts a dimecres, amb punts de Catalunya que van patir un descens de més de deu graus de diferència, tot i que la mitjana genèrica es trobava amb una davallada d´entre 4 i 6ºC. Dimecres a la tarda van aparèixer diversos ruixats que van refrescar encara més l´ambient.

Avui, la majoria dels gironins s'han llevat tapats amb manta. En termes generals, el dia ha començat clar i tranquil, malgrat que algunes zones costaneres tenien una banda de núvols que s'ha anat trencant pels rajos de sol amb el pas de les hores. Les temperatures màximes s'han mantingut per sota dels trenta graus, un contrast sorprenent tenint en compte els quasi quaranta de fa quatre dies. El valors tèrmics més elevats s'han registrat a l´Alt Empordà, amb 28,9 graus a Cabanes i 28 a la zona de Darnius-Boadella. Pel que fa a les mínimes, aquestes en general han ballat entre els 10 i els 15 graus, exceptuant valors molt baixos a la Cerdanya, amb 2,8 graus a Puigcerdà i -2,1 graus a Alp.Ahir ha bufat una mica de mestral i tramuntana.

Entre el 9 i el 10 d´agost fins a les 10 del matí d´ahir, 16 estacions de la XEMA van acumular quantitats importants d´aigua. Núria va tornar a ser la protagonista, reunint 41,6 litres per metre quadrat, seguida per Ulldeter amb 35,7 litres. Després de tres dies de fresca, es preveu que divendres els valors vagin recuperant la normalitat. A Girona capital encara es mantindran els núvols, amb un descens de les mínimes d´entre dos i tres graus segons el meteoròleg Gerard Taulé. S´espera que el dissabte el sol ja tregui el cap.