Els ajuntaments de Campdevànol i de les Lloses han venut 4.215 tiquets d´accés a les gorgues del Torrent de la Cabana. El preu de cada entrada, denominada Ecotaxa, és de 5 €. Així doncs durant el mes de juliol han obtingut uns 21.000 €. Cal tenir en compte que els banyistes que a la sortida del torrent lliuren una bossa amb els residus que hagin creat, els informadors els tornen 80 cèntims. Els turistes van retornar de manera aproximada 2.500 bosses d´escombraries. El dispositiu continua cada dia de l´agost.

Els diners de les entrades, primer de tot, serviran per pagar els efectius que s'han utilitzat per fer possible el desplegament del pla d'accés. Els diners que quedin en comptes d'abonar-se al compte corrent dels dos ajuntaments passarà a reinvertir-se en les finques dels propietaris, que durant aquests anys han estat molt afectats per l´excés d´ús de les gorgues i per fer millores paisatgístiques

Les xifres van ser fetes públiques ahir pels dos ajuntaments. Segons el comunicat, l´aforament en els caps de setmana de la primera meitat de juliol va ser incomplet. És a dir, no van arribar al límit de 500 persones, però en la segona meitat va ser complet.

Perquè funcionés el dispositiu de control van treballar 9 persones entre guàrdies rurals i informadors ambientals. Els agents i els informadors han fet servir 3 vehicles i 7 aparells de radiotransmissió.

Els informadors van dispensar més de 5.000 bosses biodegradables per la recollida de les deixalles, de les quals més de la meitat van ser retornades i abonades a la caseta de cal Paraire i al bar del gorg del Colomer Gros . Es tracta, de la gorga més gran del torrent i la que concentra més banyistes. En aquesta gorga, des de fa uns anys, hi funciona un bar que també fa les funcions de lloc d´informació dels banyistes.

Durant els dies d´aplicació del dispositiu, es va haver d´evacuar una dona. Es va tractar d´una excursionista de 60 anys que va patir una fractura al turmell el dia de juliol. La dona va haver de ser traslladada a l´Hospital de Campdevànol.

Pel que fa als advertiments i sancions fets pels agents rurals, el més corrent ha estat dur el gos deslligat amnb 66 avisos. Els altres advertiments han estat per dur neveres, per fumar, per fer foc, per acampar i per ser detectats dins de l´espai sense haver pagat l´ecotaxa. En la darrera situació van detectar 6 persones.

La iniciativa dels ajuntaments de Campdevànol i de les Lloses de cobrar per accedir a unes gorgues és única a Catalunya i aquest estiu ha estat molt difosa en els mitjans de comunicació.