Una família de Sant Jaume de Llierca (Garrotxa) conviu amb un lleó, en Simba. Ell és un dels 30 animals que tenen a la seva finca situada als afores d'aquest municipi. El terreny té unes 10 hectàrees i 3 d'aquestes volen que les ocupi el felí. En Simba era un cadell que estava predestinat al món del circ. L'Eloi i la Mada el van adoptar com "la nineta" dels seus ulls, per fer realitat el seu projecte. Després de voltar pel món, la parella va decidir crear un santuari per a animals a la Garrotxa. A banda del lleó, hi tenen un toro, cavalls o dos mono pinzells. L'Eloi i la Mada, que viuen amb els seus fills, no descarten tenir un altre lleó com en Simba més endavant. Ells ressalten però que és una iniciativa privada i que el problema és sobretot econòmic.

La història d'en Simba havia de ser la d'un lleó que actuaria a circs de l'Europa de l'Est. Gràcies a l'Eloi i la Mada, aquest mamífer ara viu a Sant Jaume de Llierca. L'acollida d'aquest felí ha estat un pas més en el seu compromís amb els drets dels animals, segons asseguren. "Vam començar a Dubai fent-nos càrrec d'un cavall que era pell i os", recorda l'Eloi. Ja a aquest país àrab, la parella va començar a desenvolupar un projecte de futur que volien fer a Catalunya i que recollís aquesta sensibilitat envers els animals.

Aquí, d'entrada, l'Eloi, la Mada i els seus fills es van establir a Terrassa en una granja-escola. Una primera parada, com expliquen, per preparar "el santuari o centre de rescat per a animals" que tenien ganes de crear. La parella encara no sabia on el faria quan els va sortir la possibilitat de fer-se càrrec d'en Simba. Era un cadell de lleó pensat per anar al món del circ a l'Europa de l'Est. Des d'aleshores, ells van començar a buscar on instal·lar-se amb els seus animals.

La finca on fer realitat el seu somni ha acabat essent un espai d'unes 10 hectàrees a Sant Jaume de Llierca, a tocar del cementiri municipal. Ara mateix, en aquest santuari hi tenen 30 animals entre cavalls, cabres, toros o dos monos pinzells. En Simba ara disposa d'una hectàrea per a ell sol, però li volen triplicar l'espai. L'Eloi assegura que "la idea és anar buscant més terreny per als animals, ja que els cavalls han d'anar a un camp que hi ha al darrere i llavors tot el tros de davant de la casa serà per al lleó".

La Mada destaca que la seva prioritat és el benestar dels animals, fins i tot per sobre d'ells mateixos. "La meta aquí és que els animals visquin feliços, que no els hi falti de res. Nosaltres passem amb poc però per a ells el que faci falta: veterinaris, menjar, amor... El més important és que estan sense estrès, no se'ls obliga a fer res", destaca.

El lleó Simba que viu a Sant Jaume de Llierca dinant. ACN.

Permisos i ajudes

Tot plegat en unes instal·lacions que han de complir diferents requeriments de seguretat i salut animal. La Mada, que és brasilera, subratlla que tant la Generalitat com l'Ajuntament de Sant Jaume de Llierca "han estat molt atents i han posat moltes facilitats" per tirar endavant el refugi animal.

Els plans de futur passen per acollir més animals rescatats. La limitació que té la parella per tirar-ho endavant, però, és sobretot econòmica. L'Eloi i la Mada calculen que en Simba sol els costa uns 500 euros mensuals en menjar. El felí pesa uns 220 quilos i encara ha de créixer més.

Un animal que admeten que és "la nineta" dels seus ulls, ja que té "màgia". Una màgia que, segons la Mada, li dona el fet "d'haver-lo respectat i no haver-lo forçat a fer mai res que no volgués", assenyala en comparació amb el que li hauria passat si hagués viscut en un circ.

Ella és la primera que creu que si trobessin un altre lleó per rescatar també l'acollirien. Per contra, l'Eloi és del parer que s'hauria de veure si econòmicament s'ho podrien permetre. "De moment tenim en Simba i després ho anirem preparant per portar-ne un altre fins que anem veient com va, però dependrà dels recursos que es puguin tenir", assegura. Ara mateix, al lleó li estan fent una bassa perquè es pugui refrescar quan vulgui.

Impacte mediàtic

Aquesta setmana, la finca no ha parat de rebre visites de periodistes. Des que es va conèixer la seva història, l'Eloi i la Mada s'han trobat envoltats de càmeres. La parella lamenta que el que estan fent a Sant Jaume de Llierca no s'està explicant prou bé. "En un principi, semblava que teníem el lleó vivint en un pis d'Olot", es queixa l'Eloi. La Mada creu que a vegades s'ha distorsionat el missatge.

Les amistats de la parella no paren de fer-los arribar comentaris cada cop que es parla del seu lleó. Una realitat a la que, afirmen, no s'acostumen. La Mada, que té els seus perfils a les xarxes socials plens de vídeos d'en Simba a dins de casa seva, assegura que "nosaltres no tenim intenció de ser coneguts, fem la nostra vida i volem intimitat". Una experiència mediàtica que els ha deixat "sorpresos i atabalats", segons diu l'Eloi. Avui en Simba ha dinat al sofà de casa seva davant la mirada d'alguns periodistes.