Equips de salvament i socorrisme de Creu Roja, Proactiva i Rescatadores estan posant a prova una boia per al rescat de víctimes aquàtiques, fet pel qual, fins ara, s'han fet simulacres davant platges de l'Escala, Empuriabrava, l'Estartit i Lloret de Mar.

Aquest estiu s'està realitzant la fase final d'avaluació d'aquesta boia o llauna de rescat, amb l'objectiu de comprovar si s'ajusta a les necessitats dels socorristes. Un cop s'hagin fet les millores pertinents, està previst que els models definitius es puguin utilitzar l'estiu de 2018.

El nou dispositiu s'anomena Quick Rescue i ha estat dissenyat per professionals experts del socorrisme aquàtic i pel Centre d'Innovació i Desenvolupament de la Universitat de Girona. La fabricació ha anat a càrrec de l'empresa Tecnodimensión i l'organisme de salut pública de la Diputació, Dipsalut, ha ofert suport tècnic i econòmic. Per posar a prova la boia, a més dels equips d'emergència esmentats, també s'ha comptat amb la col·laboració dels ajuntaments implicats.

A diferència de les boies de rescat que s'utilitzen habitualment, que són rígides i amb forma aerodinàmica, es tracta d'un dispositiu inflable. El nou dispositiu que s'està posant a prova es porta plegat a la cintura, en forma de ronyonera i, quan s'arriba al punt on es troba la víctima, s'infla automàticament estirant un cordó, amb una sola mà. D'aquesta manera, el socorrista pot nedar sense entrebancs ni resistència, reduint el temps de resposta davant d'una emergència.

Obrir les vies respiratòries

La nova boia de rescat disposa de dos models diferents: un de pensat per al salvament de víctimes que estan conscients i l'altre, per a víctimes inconscients. Aquest segon model inclou una altra novetat, patentada pel Dipsalut, consistent en una cavitat especialment dissenyada per acollir el coll de la víctima; a més, té una zona de recolzament addicional que proporciona al coll la inclinació adequada per mantenir obertes les vies respiratòries i per facilitar que estiguin fora de l'aigua mentre es fa la maniobra de remolc de la víctima.