La Generalitat va anunciar la fixació d'uns serveis mínims del 85% per a la vaga d'ambulàncies de les comarques de Girona. El Departament de Treball, però, deixarà que l'empresa adjudicatària del servei, Transports Sanitaris de Catalunya (TSC), reparteixi aquest percentatge com cregui convenient entre aquells serveis urgents i els que no ho siguin (per exemple, visites programades). Les aturades parcials, que es faran en dues franges horàries de quatre hores al matí i a la tarda, s'han convocat per a cada divendres a partir d'avui de manera indefinida. Els sindicats Comissions Obreres (CCOO), Transport Sanitari de Girona (STSG) i Sindi.cat denunciaven que l'adjudicatària incompleix les bases del concurs i les sentències dels tribunals. Per intentar desbloquejar el conflicte, es va convocar ahir una mediació d'última hora al Departament de Treball entre sindicats i empresa.

El portaveu del Sindicat de Transport Sanitari de Girona (STSG), Adolfo Martín, sortia indignat de la reunió de mediació: «l'advocat de l'empresa ens ha amenaçat dient que consideren que la vaga és il·legal i que iniciaran accions legals». Martín va afegir que «l'empresa no ha volgut pactar els serveis mínims i ha dit que no complirà l'acord».

Els sindicats consideren que el TSC «ens ha fet venir a perdre el temps i no tenia cap voluntat real de resoldre el conflicte», va dir Martín en finalitzar ahir l'últim intent per frenar la protesta, en el qual va participar un representant del Servei d'Emergències Mèdiques i un del Departament de Salut (Cat Salut).

La vaga, que comença avui, ha rebut l'adhesió de gairebé el 98% de la plantilla i arriba després que, en una mediació celebrada ahir, l'empresa continués «enrocada» i -com concreten els sindicats- mantingués una postura «radical» sense obrir-se a la negociació. Les aturades parcials es faran en dues franges de quatre hores: de sis a deu del matí, i de dues a sis de la tarda. La vaga afectarà no només el servei d'ambulàncies de les comarques de Girona sinó també el de l'Alt Maresme. En declaracions al Diari de Girona, la Secretària d'Organització del sindicat d'Unió General de Treballadors (UGT) de Transport Sanitari de Catalunya, Noèlia Marín, valorava negativament els mínims imposats per la Generalitat. UGT, tot i que no s'ha adherit a la vaga, considera «precària» la situació del transport sanitari a Girona: «entenem que sempre estan curts d'ambulàncies, i més encara si els serveis mínims que imposen en una vaga són del 85%».

Convoquen una protesta

Coincidint amb el primer dia de vaga, els sindicats han convocat una manifestació per a les dotze del matí d'avui que sortirà des de l'Avinguda Ramon Folch i acabarà davant la Delegació del Govern. A més, per a aquest vespre també hi ha prevista una concentració a la sortida 9B del peatge de Maçanet de la Selva. I el comitè de vaga prepara altres mobilitzacions per als pròxims dies, com ara una manifestació a Calella per al dia 18 o una concentració a la rotonda d'accés a Blanes per l'N-II el dia 25 d'agost.