Els Bombers de la Generalitat han fet 224 rescats a les comarques de Girona fins al 31 de juliol, prop del 20% més que a aquestes alçades de 2016, ja que n'havien fet 181. Més de la meitat, 113, han estat a la muntanya i la comarca que n'ha acollit més ha estat el Ripollès. Aquesta i l'Alt Empordà, amb un centenar d'actuacions, han sumat el gruix de les actuacions dels equips de rescat en el que portem d'any.

Els salvaments de persones perdudes o accidentades a l'entorn natural i sobretot a la muntanya s'han disparat els últims anys, especialment en períodes de vacances o caps de setmana. Davant d'un de llarg com aquest, que inclou el pont de la Mare de Déu d'agost, els Bombers han cregut oportú fer un toc d'alerta i demanar a esportistes, excursionistes o, simplement, estiuejants que extremin les precaucions.

Xifres a l'alça

Les dades dels primers set mesos de l'any avalen aquesta crida dels cossos d'emergències ja que, només a Girona, han hagut de fer 43 intervencions més que fins al juliol de 2016; el que suposa un increment del 19,19%.

El balanç de 2017 que els Bombers van facilitar ahir mostra que els rescats a Catalunya no han baixat del centenar des del març i que el juliol ja s'acostaven als 200. En total, de gener a juliol aquest cos d'emergències ha efectuat 825 salvaments en rius, al mar, a la muntanya -amb 478, aquests han estat els majoritaris- i, també, en coves i pous; una activitat a la que s'hi afegeixen 254 sortides per trobar persones perdudes.

El 27,15% de totes aquestes actuacions (224) s'han situat en terres gironines: 113 han consistit en rescats a la muntanya, 22 al mar, 13 en rius i un altre en un pou, a més de 75 recerques de persones perdudes.

Riscos evitables

Ahir, el cos de Bombers de la Generalitat va assegurar que al llarg dels últims anys ha comprovat que «molts dels serveis que realitzen s'haurien pogut evitar si s'haguessin tingut en compte els consells bàsics de seguretat i autoprotecció». Per aquest motiu, els experts van demanar a la ciutadania que tingui en compte la climatologia i que afronti les activitats a l'aire lliure amb l'equipament adequat, planificant-les adequadament i amb els subnistraments necessaris. En cas d'accident, els Bombers també van recordar que cal telefonar al número d'emergències 112.