Cercar el nostre benestar és un objectiu que, de forma inconscient, tenim en ment cadascú de nosaltres. També el tenen, i més potenciat, els pacients amb càncer que, degut a la severitat de la malaltia i als feixucs tractaments que comporta, requereixen un suport continuat i consells contrastats que ajudin a satisfer les necessitats afegides.

Segons un estudi fet el 2011 per l'excap del servei de psicooncologia de l'Institut Català d'Oncologia (ICO) de Girona, Jun Lluch, amb una mostra de 346 pacients de l'Hospital Josep Trueta de Girona, l'Hospital de Terrassa i Can Ruti de Badalona, una de cada tres persones realitza teràpies complementàries a la quimio i a la radioteràpia. El problema és que ho fan en secret, alimentant un silenci per por que l'oncòleg oficial hi posi traves. Aquesta observació, juntament amb les conclusions d'un estudi realitzat per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) - Catalunya Contra el Càncer al llarg del 2016 arreu del país, evidencien la falta d'informació i suport en moments puntuals de la malaltia, motiu pel qual els pacients busquen vies alternatives amb el fi d'obtenir un estat salut el més plaent possible.

La veu dels pacients

El 8 de juny passat, l'AECC-Catalunya contra el Càncer va presentar a Girona les conclusions d'un estudi abordat al llarg de tot l'any passat que pretenia descobrir quines eren les necessitats actuals i futures del malalt de càncer i la seva família a Catalunya, a més de preguntar quina opinió tenien al voltant de l'assistència sanitària pública. I és que el càncer és actualment una de les patologies prioritàries tenint en compte que cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 33.700 casos, 20.000 en homes i 13.700 en dones, i uns 200 casos de càncer infantil. Segons l'AECC, s'estima que l'any 2020 el nombre de diagnòstics de la malaltia s'incrementi a 26.000 en els homes i 18.300 en les dones.

Pepi Soto, psicooncòloga de l'AECC-Catalunya Contra el Càncer de Girona, explica que l'estudi es pot dividir en tres blocs basats en entrevistes: el primer va consistir a realitzar 42 enquestes a professionals de la medicina, el segon analitzava l'opinió de persones que havien sobrepassat la patologia, anomenats supervivents, i el tercer es va basar a enquestar a 389 pacients amb càncer i als seus familiars procedents de deu centres hospitalaris de Catalunya, entre els quals hi figura l'Institut Català d'Oncologia de Girona. Els resultats van assenyalar que un important tant per cent de pacients que ja han acabat els tractaments «se senten una mica entre dues aigües, no acaben de trobar el seu lloc, ja que tot el suport que han rebut fins al moment queda alterat», argumenta la psicooncòloga.

Una de les qüestions que mereix més atenció rau en la demanda al voltant del 64% dels pacients enquestats de tenir a l'abast un ventall més ampli d'alternatives per millorar el seu benestar. En aquest punt, és on tindrien cabuda les teràpies complementàries, que no només cerquen la millora física sinó també l'emocional. Els especialistes no es mullen, són conscients que molts pacients les practiquen però no posen els esforços suficients per aclarir quines poden ser beneficioses i quines no. La psicooncòloga Lluch, actual doctora a l'Hospital Duran i Reynals de l'H0spitalet de Llobregat, creu amb fermesa que s'hauria de «veure si el que s'està fent és adequat o no, ja que un altre tipus de tractament pot ser contraindicatiu». Un altre dels pilars de l'estudi rau en el posttractament, ja que aquest demostra que en finalitzar la malaltia, un de cada cinc enquestats no va rebre informació suficient sobre les seqüeles (20%) ni es va sentir acompanyat en el procés de transició a la vida quotidiana (21%).

«Jo em sento bé»

Fruit de l'estudi de l'AECC a escala autonòmica, la delegació de l'entitat a Girona prepara noves apostes per satisfer la constant preocupació dels pacients a l'hora d'aconseguir camins que condueixin cap a una millora personal. En aquest sentit, actualment estan treballant en el projecte «Jo em sento bé», que parteix de l'antic programa de fisioteràpia del centre adreçat a les dones que han patit un càncer de mama. Es tracta d'una iniciativa pionera a tot l'Estat espanyol que es realitza a la seu de Girona i que té previst que s'inicï després de l'estiu. «És un projecte de continuïtat com el programa de psicologia que fa més de vint anys que està dins l'entitat i que hauríem de continuar i potser ampliar», clarifica Soto.

El programa està compost de diferents serveis i activitats dirigides a persones de totes les edats que es faran a diferents espais de la ciutat de Girona, com ara al Centre Cultural La Mercè, a centres cívics, a instal·lacions facilitades pels hospitals i fins i tot a l'aire lliure. El programa compta amb sessions de fisioteràpia clàssica i teràpies grupals per a dones amb càncer de mama, un servei que des de fa temps es feia a un centre cívic i que ara passarà a fer-se a l'Hospital Santa Caterina. Soto parla també del nordic walking, «una activitat física integral que consisteix a caminar amb bastons, on no només s'exerciten les cames sinó també tot el cos». Altres activitats són la dansa terapèutica i una sèrie de tallers de correcció postural o estiraments, entre altres. La pràctica més innovadora és la que planteja fer excursions i sortides a la natura.

Amb la voluntat de recollir fons per finançar el programa, el pròxim divendres 19 d'agost l'AECC organitza un sopar benèfic a l'Hotel S'Agaró, ubicat al municipi de la Costa Brava que porta el mateix nom. El total anirà destinat al servei de fisioteràpia que requereix noves contractacions i recursos. Un altre esdeveniment solidari és l'Aquarel·la Run, una cursa solidària que tindrà lloc el 16 de setembre al parc de la Devesa de Girona a les sis de la tarda. El circuit serà de 2,5 quilòmetres i anirà acompanyat de música i un sorteig d'obsequis en acabar. Els beneficis es dirigiran directament als projectes d'investigació sobre el càncer que encapçala l'entitat.