El sector hoteler gironí va reaccionar amb estupefacció davant les afirmacions del president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls, que instava els turistes de la Costa Brava o de la Costa Daurada a quedar-se en aquestes zones i a no fer visites puntuals a la capital. Valls també va defensar que els operadors turístics que organitzen aquestes excursions paguin taxes a la ciutat.

Dues de les principals organitzacions hoteleres gironines van coincidir a censurar aquestes paraules i a demanar seriositat per parlar d'un sector econòmic tan rellevant. El president de la Federació d'Hostaleria de les comarques de Girona, Antoni Escudero, va criticar la «frivolització del turisme» que considera que va fer Valls i va subratllar que «ningú pot dir on pot anar la gent, estem en un règim democràtic i tothom pot decidir». Escudero va reclamar «un debat molt més profund» i va assegurar que «el que necessitem tots és que vinguin com més turistes millor», però amb un ordre i una regulació -va apuntar.

El president de la Federació va justificar que «si estem fent promoció des del Patronat de Turisme i de tots els organismes de Catalunya, si estem gastant fortunes no podem dir que no vinguin». I ho va contrastar amb altres països «que es gasten veritables fortunes per atraure visitants i no tenen l'èxit que tenim nosaltres». Tot i això, Escudero va estar d'acord en ser crític, «però han de dir quina alternativa hi ha per substituir la indústria del turisme».

El gerent de l'Associació Costa Brava Centre, Martí Sabrià, va reforçar aquesta idea, tot recordant que el turisme «és un tema molt seriós del qual depèn bona part de l'economia del país». En la seva opinió, l'assumpte no es pot tractar de manera unilateral perquè «és troncal», amb moltes àrees i col·lectius implicats, per la qual cosa va defensar la necessitat de parlar-ne tots. «El que no val és que qui no ha parlat mai de turisme digui que els que vinguin de fora paguin», va dir abans de recordar que Girona rep molts visitants d'un dia que agafen el TAV a Barcelona. Perquè, tal com va argumentar, «quan ja has gastat una part important dels continguts d'una destinació comences a fer excurisons perifèriques».

Sabrià va insistir que «Barcelona és part del tot» i tot i reconèixer que «la ciutat té un problema», va dir que «a Calella, sa Tuna o sa Riera fa anys que va passar això i que els barcelonins van fer fora la gent. Ara, sembla que sigui una cosa nova, que només els passa a ells», va acabar.