Es mantenen els índexs ultraviolats (UVI) «molt alts» a tota la província de Girona. Aquests indicadors, que mesuren la intensitat de la radiació solar, s'han mantingut amb nivells molt elevats els darrers dies. Ahir, per exemple, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) va alertar d'un nivell 8 sobre 10 a les comarques de l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany i el Gironès. A la Garrotxa van arribar a un nivell 6 i tan sols se'n salven la Cerdanya i el Ripollès on els marcadors assenyalaven una intensitat baixa, de 2 sobre 10.

Segons Meteocat, avui encara serà pitjor, ja que es mantenen els indicadors de nivell 8 a Figueres, la Bisbal, Girona i Banyoles, i de nivell 6 a Olot, mentre que a Puigcerdà i a Ripoll els índexs passen de tenir una intensitat «baixa» a una intensitat «alta» de nivell 6. D'acord amb el sistema de mesurament del Meteocat, l'índex ultraviolat es considera extrem si assoleix el paràmetre de 10; molt alt si oscil·la entre 8 i 10; alt si va de 6 a 7; moderat de 3 a 5 i baix entre 1 i 2.

Factors importants

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) i l'Organització Mundial de la Meteorologia afirmen en la Guia Pràctica d'Índexs Ultraviolats que la intensitat de les radiacions solars depenen de diversos factors, com ara: l'alçada del sol, la latitud, la nuvolositat, l'ozó, la latitud i el tipus de superfície sobre el qual es reflecteix la llum solar. És a dir, la llum incideix de manera diferent segons la varietat de superfície terrestre que hi hagi, i per tant, la radiació solar traspassa més o menys directament. Segons l'OMS la neu reflecteix fins a un 80% la radiació solar, la sorra seca de la platja un 15% i l'escuma d'aigua de mar un 25%. L'Organització Mundial de la Meteorologia informa que entre les deu del matí i les dues del migdia es rep el 60% de la radiació ultraviolada diària. Per aquest motiu, com a mesures de precaució, és important restar a l'ombra en dies amb alts marcadors d'UVI, ja que segons l'OMS, l'ombria redueix les radiacions fins a un 50%.