Ferran Rodríguez treballa a la cafeteria Viena de la Rambla. Ahir, poc abans de les cinc de la tarda, va veure com una fugoneta blanca pujava al carril per a vianants de la Rambla i començava a accelerar per atropellar «tot el que podia», destrossant també els quioscos al seu pas. Rodríguez, que va estar pràcticament quatre hores tancat al local, on es van refugiar també nombrosos vianants i que va mantenir abaixades les persianes per ordre policial, va relatar l'escenari dantesc que va presenciar. «La majoria de ferits no es podien aixecar i hi havia moltes persones ensangonades tirades a terra, mentre que la majoria de gent corria en estampida», va relatar. Durant tot l'estona que els vianants van estar tancats al local per ordre policial, Rodríguez i els seus companys els van oferir menjar i beguda gratuïtament.

Un relat molt similar va oferir el taxista Óscar Cano, que acabava de deixar uns clients a la plaça de Catalunya quan va veure que la furgoneta blanca baixava per la zona central de la Rambla a gran velocitat. «He vist sortir volant diverses persones», va afirmar, en declaracions a TV3. Segons va explicar, el vehicle baixava fent «esses» i atropellava tothom que trobava al seu pas.

Dani Aragonés era una altra de les persones que es trobava a la Rambla barcelonina en el moment de l'atemptat. «He vist moltes persones atropellades i una mena de furgoneta blanca, i he pensat, ja està, furgoneta llogada, el meu cap ha relacionat amb atemptat. Perquè no era un accident de cotxe contra cotxe, sinó que era un soroll de cops a persones», va assenyalar. Aragonés va indicar que en un primer moment el soroll l'havia fet pensar en un accident, però que de seguida va veure l'escena de l'atropellament i molta gent corrent en sentit contrari. «Hi havia molta gent estrangera, a aquella hora les Rambles eren ben plenes», va subratllar. Aragonés estava en un local quan van succeir els fets i, en sortir, va sentir un nou soroll que va fer córrer la gent en direcció contrària. «La gent es va tancar als locals i ara encara estem aquí», explicava cap a tres quarts de set de la tarda. No en podria sortir fins una estona més tard.

Nouredine Moussaou és de París i estava amb els seus fills a la botiga de Mango a la Rambla quan va sentir un soroll i va veure un gran cotxe que atropellava molta gent. Immediatament va intentar ajudar-los, però, segons va dir, va ser impossible fer-ho.

«No podem estar segurs enlloc»

Aurora Rodríguez treballa al Banco Santander de Passeig de Gràcia i va assegurar que havia viscut la tragèdia amb molta por. «Ha entrat de cop molta gent, corrent d'una banda i cap a l'altra i han dit que una furgoneta molt ràpida havia atropellat gent i després ens han dit que era un atemptat», va inicar. Després, va recordar, ja es va desallotjar el carrer. Rodríguez va mostrar la seva profunda preocupació pels fets. «Ja no podem estar segurs en cap lloc. Lluitem per viure i no hi ha manera perquè... ja no estem segurs ni a casa nostra», va lamentar.

Lorena Martínez a les cinc de la tarda es trobava al bus 59 i va veure de cop i volta gent cridant i plorant, i molta gent estesa a les Rambles. «És una cosa a la qual no estem acostumats i el primer que ens han dit és que havia estat una bomba. Després ens han dit que era una furgoneta», va relatar. Martínez va indicar que no sabien si baixar del bus o no i finalment ho van fer a plaça Catalunya abans que s'acordonés la zona. «Que passi això a Barcelona és molt dur. Que no me'ls posin davant, que si no...», va indicar.

Per la seva banda, Cristian, que treballa a l'AppleStore, va indicar que s'havien hagut de tancar tots a la botiga amb diferents clients i que la informació que els anava arribant era molt confusa.