Confusió, inquietud i incredulitat eren els sentiments més habituals a Ripoll aquest dijous al vespre. Un desplegament policial sense precedents feia pensar més en un estat d'excepció que en la normalitat sostinguda d'un 17 d'agost, on el municipi viu habitualment amb menys població per les vacances d'estiu.

Des de la balconada de l'Ajuntament, l'alcalde, Jordi Munell, contemplava juntament amb diversos regidors com un contingent de Mossos d'Esquadra armats amb fusells aturaven els vehicles que passaven pel carrer Berenguer el Vell per inspeccionar-ne l'interior.

A quarts de 9, van endur-se un noi que portava un Suzuki Swift i es va aixecar el control. En altres punts del municipi com l'entrada sud de la C-17 o l'accés al passeig d'Ordina, on hi ha la caserna d'aquest cos policial, també hi havia controls de Mossos. Al carrer Pla de Ginebret, on presumptament viu un dels sospitosos, un vehicle de la Policia Local feia un control rutinari.

En una època on ja és prou habitual que es badi davant dels mòbils, aquest dispositiu va convertir-se en molt més imprescindible encara. Molta gent estava pendent de les pantalles per la possibilitat que el responsable de l'atemptat de Barcelona sigui veí del poble. La diputada Teresa Jordà enviava un whatsapp en què aclaria que Driss era a Ripoll a l'hora de l'atemptat i apuntava que, possiblement, li havien robat la documentació.

Els comentaris dels ripollesos anaven en tots els sentits. Des d'una dona que afirmava que ja havien matat un dels sospitosos a Esplugues de Llobregat, fins a un noi que trucava als seus familiars que passen uns dies a la platja per tranquil·litzar-los.

Més enllà del desplegament policial, i de l'estat de xoc dels ripollesos per la possibilitat que s'hagin estat covant ous d'Estat Islàmic prop dels seus domicilis, el cel va enfosquir exactament com cada dia, net de núvols. Només l'ombra d'aquesta inquietud, de la confusió i de la incredulitat que a mesura que les notícies substitueixin els rumors, acabaran d'escampar.