Primer va ser un missatge d'amor, però després va sortir la vessant bel·licosa. És el que té mirar d'acontentar tothom. Donald Trump va expressar el condol per l'atemptat de Barcelona amb unes paraules plenes d'escalf a través de Twitter, però poc més d'una hora després es va saltar el to protocol·lari i va instar a respondre a la sang amb més sang. «Estudieu el que el general nord-americà Pershing feia als terroristes quan els capturava. No va haver-hi més terrorisme islamista en 35 anys!», va escriure a la xarxa social.

El president citava Pershing, el militar que va dirigir les tropes nord-americanes durant la Primera Guerra Mundial, per una llegenda segons la qual va capturar a les Filipines 50 musulmans, va matar-ne a 49 amb bales banyades amb sang de porc, i en va exonerar un d'ells perquè anés a explicar als seus el que havia passat.

Trump ja havia explicat aquesta anècdota en un míting de la campanya electoral, al febrer de 2016, però alguns historiadors consultats la van qualificar d'apòcrifa. De fet, altres versions assenyalen que el que el famós general va fer va ser enterrar els cossos dels musulmans al costat de porcs. Altres fonts, com un article del Chicago Daily Tribune, de 1927, sosté que Pershing els ruixava amb sang de porc i després els alliberava.

A Pershing el va rescatar aquest dijous després de l'atemptat de la capital catalana. Al principi, s'havia limitat a dir: «El Estats Units condemna l'atac terrorista de Barcelona (Espanya) i farà el que sigui necessari per ajudar. Sigueu forts i durs. Us estimem». Després li va venir al cap el general Pershing.