L´Ajuntament de Santa Pau, en el seu darrer ple, va fer l´aprovació provisional de la segona fase del catàleg de masies. L´acord es va prendre per unanimitat i ha de quedar validat en la reunió de la Comissió Provincial d´Urbanisme prevista pel setembre.

L´alcalde Josep Companys (UpSP-ERC) ha explicat que l´elaboració de la segona fase del catàleg ha durat uns tres anys, del 2015 al 2017. La primera va ser feta entre el 2008 i el 2009. Companys ha comptat que en cada etapa han fet 250 fitxes fins arribar a catalogar 500 masies. En la seva major part són edificis construïts entre els segles XII i XVIII que compten amb testimonis de rellevància històrica.

Segons ha explicat, l´aprovada en el darrer és la que ha estat més complicada pel fet que entre el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Departament de Medi Ambient excloïen 24 masies. L´alcalde ha explicat que l´Ajuntament va aportar documentació per tal de reduir el nombre de masies excloses i al final en varen poder salvar 7. Així doncs, disset masies han quedat excloses.

Companys ha explicat que la major part de les masies excloses ho han estat per temàtiques relacionades amb el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També ha indicat que les ruïnes de poca entitat han quedat fora i que la major part de les mancades d´accés rodat i amb poc risc d´incendi també han quedat excloses.

L´alcalde ha explicat que l´Ajuntament ha fet el possible per incloure el màxim nombre de masies al catàleg.

L´elevat nombre de masies detectades dins del terme de Santa Pau deriva de la importància agrícola d´un terme de 49 quilòmetres quadrats, amb una llarga tradició agrícola.

De fet, l´origen de Santa Pau està en la necessitat de crear un lloc que acollís un mercat d´artesans i d´intercanvi que donés sortida a les necessitats dels habitants de les masies.

L´existència de tantes cases i nuclis disseminats ha suposat un gran repte pels darrers ajuntaments, els quals han impulsat projectes per incloure el màxim de masies a la xarxa d´aigua potable del municipi.

En aquest context i fa poc, l´Ajuntament ha fet arribar l´aigua als veïnats de Pujolàs i can Font. Per fer-ho els tècnics van haver de salvar les dificultats d´una orografia plena d´obstacles naturals que necessita una gran quantitat de bombes impulsores.

La història s´havia repetit en les accions anteriors per dur aigua a les cases de les zones de Can Xel, Sant Miquel Sacot o Sant Martí.