El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, informarà avui al president del Govern, Mariano Rajoy, de la resolució que adopti la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista, que decidirà si manté el nivell d'alerta 4 actual o l'eleva al 5, el màxim de l'escala.

Un canvi que suposaria tenir militars patrullant pels carrers o en les anomenades «estructures crítiques» entre les quals s'inclouen: ports, aeroports, centres comercials, localitzacions turístiques, mitjans de transports o centrals d'energia, entre altres infraestructures. També suposaria més control de l'espai aeri, un fet que podria tenir afectacions greus en els vols. Pel que fa als centres i organismes públics o oficials també es blindarien amb una forta presència militar i policial.

I és que si s'activa el nivell 5, voldrà dir que el perill d'atemptat és «imminent» i suposarà per tant, el màxim desplegament de les Forces i Cossos de seguretat de l'Estat. La diferència entre el nivell 4 -l'actual- amb el 5 seria doncs, bàsicament, la presència de militars pels carrers de les localitats.

Per saber si finalment es produeix aquesta situació, caldrà esperar, però, a la reunió de la taula d'avaluació que començarà a les deu del matí a la seu del ministeri de l'Interior sota la presidència de Juan Ignacio Zoido, amb l'assistència del secretari d'Estat de Seguretat, José Antonio Nieto. Hi acudiran a més els màxims responsables de la lluita antiterrorista de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil, del Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco), del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), del Centre d'Intel·ligència de les Forces Armades (Cifas), dels Mossos d'Esquadra i de l'Ertzaintza. Des del 2015 l'alerta mai ha arribat al nivell 5, però sí que s'han adoptat en diferents ocasions mesures addicionals com augmentar la seguretat en aeroports, zones turístiques o, fins i tot, prohibir la circulació de camions.