Durant la darrera dècada el Ripollès ha estat la comarca catalana amb un menor índex d'immigració. Això no ha impedit que la llavor d'Estat Islàmic hi hagi arrelat de la mateixa manera com hauria pogut fer-ho en qualsevol altre nucli de població, per petit que hagués estat.

El tema monopolitzador de les converses dels ripollesos ahir seguia sent la presència al municipi de l'autor de l'atemptat de la Rambla de Barcelona, el més sagnant d'ençà que ETA va atemptar contra el supermercat Hipercor de Barcelona. Al carrer, a les botigues, a l'Ajuntament, a les llars, als telèfons, la barbàrie que es va viure a un dels indrets més emblemàtics de la capital catalana era el denominador comú. Hi ajudava la sobredimensionada presència policial al municipi, com a mínim respecte al que n'és habitual. Des de primera hora del matí hi va haver cotxes policials de diverses administracions tant al pont d'Olot com al passeig de Sant Joan. Una treballadora de la neteja feia la seva feina al carrer Pla de Ginebret on vivia un dels presumptes implicats en l'atemptat, custodiada per una parella de policies.

Al migdia es va produir una detenció al costat mateix de l'antic escorxador, i en el carrer que curiosament porta al mateix nom, al costat del pont d'Olot. L'expectació per l'operatiu policial va provocar que alguns vilatans que s'havien aplegat per veure'n l'evolució esbronquessin el detingut amb crits d'«assassins» o «que et pelin a tu també». A les cinc de la tarda les terrasses dels bars de la plaça Gran eren plenes de tafaners i mitjans de comunicació esperant que sortissin els Mossos que n'inspeccionaven un pis.

Els brots d'islamofòbia o de racisme han sorgit com bolets en saber-se l'origen ètnic del presumpte autor de l'atemptat. Les xarxes socials anaven plenes ahir de comentaris en contra no només de qui està considerat com el conductor de la furgoneta, Moussa Oukabir, sinó també de tot el col·lectiu magribí i per extensió àrab. Les converses al poble no difereixen gaire de les que s'han llegit a internet. S'assenyala de pressa i sense por d'equivocar-se.

Com a contrapunt alguns integrants de la comunitat adepta a l'islam es passejaven pel poble la vestimenta típica d'aquesta col·lectivitat sense que s'hagin registrat o transcendit incidents. Sovint les mostres d'intolerància es queden en àmbits reduïts o sota el teòric anonimat d'internet.

L'home més buscat de Catalunya i de retruc de tot Europa era Moussa, un adolescent ripollès que diversos mitjans han assenyalat com a autor de comentaris a la xarxa ara fa dos anys, que ja mostraven una inclinació cap a la radicalització. Tothom se'n fa creus, sobretot per la seva participació i la de la seva família, a la vida cultural, social i esportiva del poble. Moussa va militar a equips de base de futbol i més tard també de futbol sala a l'EFS Ripoll.

A Ripoll ningú ha sigut prou hàbil per saber detectar la tragèdia que s'estava gestant. La diputada ripollesa Teresa Jordà afirma que coneix de vista els germans Oukabir, però que res feia indicar el que ha acabat passant. De fet ella mateixa va creuar-se amb el seu germà Driss, després de veure'n la imatge a la televisió, quan es pensava que n'era l'autor. Parlava per telèfon mòbil i van saludar-se abans d'entregar-se als Mossos, en una detenció sobre la qual se n'expliquen múltiples detalls alimentats per la rumorologia popular.

La presència de diversos vehicles al carrer del Ter durant mesos i que ara es vinculen a les accions terroristes del 17 d'agost del 2017 a Catalunya, són tan sols hipòtesi com la de persones que diuen haver vist joves recitant l'Alcorà pels carrers de Ripoll a mitjanit. L'imaginari col·lectiu ripollès està buscant referent que expliquin el desastre. El poble mentrestant busca l'anonimat on se sent molt més còmode. Acostumat a no ser notícia més enllà del quefer polític o dels estranys premis de loteria que han arribat en els darrers mesos, ara mateix els ripollesos no saben com gestionar uns successos que superen la població. Precisament Ripoll, que havia estat un formiguer de turistes durant l'agost, estava ahir esmorteït per l'impacte de l'actualitat. Alguns restaurants que havien desestimat comandes per estar desbordats, afrontaven els dinars de divendres amb la tranquil·litat de qui ha afrontat batalles més complicades.