Els Mossos d'Esquadra tenen identificat un grup de dotze persones com a responsables dels atemptats de Barcelona i Cambrils, segons va infirmar ahir a la nit el major del cos, Josep Lluís Trapero. Dels dotze, quatre estan detinguts (tres a Ripoll i un a Alcanar), cinc són morts (els abatuts pels Mossos d'Esquadra a Cambrils) i tres estan identificats però en parador desconegut. Es tractaria d'una cèl·lula gihadista amb el nucli dur a Ripoll.

Familiars del primer detingut a Ripoll, Driss Oukabir, van explicar que falten a la població un grup d'amics del qual formen part els quatre que ahir a la tarda perseguia la policia i que haurien mort a Cambrils.

A més, aquestes fonts i altres de veïnals apunten a la presència en l'últim mes d'un ciutadà francès que es relacionava amb els sospitosos i que passava hores al telèfon des de l'interior del seu vehicle.

Trapero també va informar que a partir de la investigació policial perd força la hipòtesi que el conductor de la furgoneta que va causar la massacre a Barcelona estigui entre els abatuts a Cambrils.

Trapero va donar l'última hora de la investigació al costat del conseller d'Interior, Joaquim Forn. Va explicar per exemple que el treball policial demostra que el grup de terroristes preparava atemptats més complexos i amb resultats més lesius que els que finalment han perpetrat, probablement perquè l'explosió a Alcanar els va espatllar els plans.

Un altre fet que donaria suport a aquesta hipòtesi és que a Alcanar s'han trobat més de cent bombones de butà a banda de substàncies que Estat Islàmic utilitza per fabricar explosius, com per exemple l'acetilè o d'altres, segons va revelar el mateix Trapero.

També va dir que el lloguer de les furgonetes, tres en total, va ser l'element clau per vincular tots els escenaris on hi ha hagut activitat relacionada amb els atemptats, això és Alcanar, Barcelona, Cambrils, Ripoll o Vic.

A més, els Mossos investiguen si les restes humanes de dues persones trobades a la runa de la casa que va explotar a Alcanar podrien ser dues d'aquestes tres persones. Si aquesta hipòtesi fos certa, només quedaria per detenir la tercera persona del total de dotze.

El conductor no seria a Cambrils

Pel que fa al conductor de la furgoneta, Trapero va explicar que ara com ara no està identificat, però sí que va puntualitzar que comença a no ser possible que fos un dels cinc terroristes abatuts a Cambrils.

El major dels Mossos va indicar també que a hores d'ara no hi ha elements que apuntin a la possibilitat d'un nou atemptat. Això es relaciona amb el fet que des del Govern s'opini que no és necessari augmentar l'alerta terrorista de quatre a cinc, que voldria dir treure l'exèrcit al carrer, entre altres mesures. El conseller Forn ho va explicar d'aquesta manera, tot i que també va afegir que la decisió definitiva es prendrà de manera consensuada amb el Govern espanyol en la reunió de la mesa de valoració de l'amenaça terrorista que les dues administracions mantindran avui.

Els Mossos d'Esquadra van confirmar que l'inicialment considerat com a presumpte autor de l'atemptat de dijous a la Rambla de Barcelona, Moussa Oukabir, de 17 anys, és un dels cinc terroristes abatuts per agents de la policia catalana a Cambrils.

Els Mossos també van informar que dos dels joves més que estaven sent buscats per la seva presumpta implicació en els atemptats figuren també entre els terroristes abatuts a Cambrils.

Es tracta de Sadi Aallaa, nascut al Marroc el 25 d'agost de 1998, i Mohammad Hychami, també marroquí i nascut el 15 de gener de 1993, tots ells residents a Ripoll.

La quarta persona que estava sent buscada, Younes Abouyaaqoub, de la mateixa nacionalitat i nascut l'1 de gener de 1995, no figura entre els terroristes abatuts per la qual cosa segueix sent buscada, malgrat que alguns mitjans, a l'hora de tancar aquesta edició, també donaven per fet que havia mort.

Moussa Oukabir, nascut a Ripoll el 13 d'octubre de 1999, de nacionalitat i passaport marroquí, és germà de Driss Oukabir, les dades del qual corresponien a la persona que va recollir una furgoneta Fiat de color blanc, amb matrícula 7086JWD i llogada a l'empresa Telefurgo, a Santa Perpètua de Mogoda, a la província de Barcelona, utilitzada en l'atemptat de Barcelona.

Driss Oukabir, que va ser detingut a Ripoll dijous poc després de l'atemptat a Barcelona, va declarar a la policia que li havien sostret la seva documentació, per la qual cosa s'estudia la possibilitat que l'hi hagués robat el seu germà Moussa, que, en ser menor d'edat, no tenia permís de conduir i no podia per tant llogar vehicles.

A a més de les dues detencions de Ripoll i Alcanar de dijous, ahir divendres se'n van produir dues més, totes a Ripoll. Una correspondria al propietari d'un locutori, Sahal el Karib, mentre que la segona es tractaria d'un germà de Sadi Aallaa.

Durant tot el matí, els Mossos i la Guàrdia Civil van fer diversos escorcolls. Entre ells, van anar fins al pis de Driss Oukabir, situat al carrer Pla de Ginebret. També van escorcollar el bloc situat entre Antoni Gaudí i Puig i Cadalfalch, on van estat durant tota la matinada. Allà hi viuria la mare de Driss Oukabir.

El tercer escorcoll es va portar a terme des de les quatre de la tarda en un habitatge de la plaça Gran de Ripoll, en presència del tercer detingut en aquest municipi pels atemptats de Barcelona i Cambrils. Aquest va finalitzat tres hores després i, com el del matí, en un ambient de crispació.

Com va succeir amb el segon capturat, els veïns concentrats a les portes del domicili van proferir crits contra aquest tercer detingut, al qual fonts de la investigació assenyalen com a Mohammad Allaa, germà de Sahid Allaa, un dels quatre individus buscats per la policia.

El domicili escorcollat seria per tant el de Sahid Allaa, d'on els agents van sortit amb diferent material informàtic confiscat.

Familiars del primer detingut a Ripoll, Driss Oukabir, mantenen la innocència d'aquest, germà del presumpte autor de l'atemptat de Barcelona, Moussa Oukabir, i van explicar que falten a Ripoll un grup d'amics del qual formen part els 4 que persegueix la policia.

Efectius dels Tedax, la Guàrdia Civil i els Mossos van entrar a l'edifici número 24 de la plaça Gran de Ripoll pels volts de les quatre de la tarda. Es dirigien al tercer pis del bloc on vivia Said Aallaa, un dels terroristes que la policia busca i que tindria 18 anys. Anaven acompanyats del tercer noi que s'ha detingut aquest divendres a Ripoll i que seria el seu germà.

Els agents van escorcollar l'habitatge -situat en ple centre de la població- durant tres hores. De l'interior se'n van endur sobretot material informàtic, diversos ordinadors i telèfons mòbils antics. Durant tot l'escorcoll, el detingut no va parlar.

Davant d'una gran expectació veïnal i mediàtica, els agents es van endur el detingut a cara descoberta i només amb una gorra al cap pels volts de les set de la tarda. Més d'un centenar de veïns que esperaven a la plaça i als bars el van escridassar i el van insultar. Els Mossos el van carregar en una furgoneta policial i se'l van emportar.

Proclamen la seva innocència

Les parelles dels dos detinguts a Ripoll, Driss Oukabir i Sahal el Karib, van negar que algun d'ells estigui implicat en els atemptats. La xicota del primer d'ells, al germà del qual s'assenyalava inicialment com a presumpte autor de la massacre de la Rambla, era a les portes de la comissaria dels Mossos d'Esquadra d'aquest municipi gironí, d'on entrava i sortia constantment, i va reiterar la seva innocència.

Segons la dona, Driss Oukabir va conèixer la seva presumpta implicació en veure la seva fotografia en mitjans i xarxes socials, moment en el qual li va trucar per informar-la que es personaria davant la policia.

A partir d'aquí la versió defensada per la xicota és que l'home va optar per dirigir-se a la comissaria dels Mossos d'Esquadra per explicar que el seu germà li havia sostret la documentació, però que va ser identificat i detingut quan es trobava a només dos-cents metres de la porta.

L'altre detingut de Ripoll, que va estar retingut al seu domicili tot el matí mentre l'escorcollaven, és Sahal el Karib, de 34 anys i que es relaciona amb Driss Oukabir.

La dona d'aquesta segona persona, amb la qual té un fill de dos anys i mig, ha assegurat que el seu marit és innocent i que únicament coneixia Oukabir per haver-li venut un bitllet de transport al Marroc, un treball que realitzava des del locutori que regenta a Ripoll.