Cambrils va despertar ahir recuperant a poc a poc la normalitat. A quarts de deu del matí, es va reobrir el passeig marítim, que havia estat blindat pels Mossos d'Esquadra durant tota la matinada després de l'operatiu policial que va acabar amb cinc terroristes abatuts a trets davant del Club Nàutic. Cap a mig matí es mantenia un únic punt amb agents armats que vigilaven la neteja de la zona on es van produir els fets.

Els cossos dels terroristes van continuar a terra fins les sis del matí, que els TEDAX van acabar la seva intervenció verificant que els cinturons que portaven eren falsos. A partir de les sis, els vehicles funeraris van carregar els cossos. Tot seguit, cap a les nou del matí, la grua va retirar el cotxe, de la marca Audi, en què viatjaven els terroristes abatuts. A poc a poc, es va anar tornant a la normalitat, malgrat que els establiments del passeig marítim continuaven amb la persiana abaixada. Molts turistes passejaven ahir per la zona, que també començava a rebre curiosos. Alguns testimonis van recordar amb consternació els fets de la matinada que, primer, pensaven que eren focs d'artifici. És el cas de Julián Marín, qui a la una de la matinada es trobava sopant al restaurant McDonald's del passeig marítim. «Vam començar a sentir trets, però pensava que eren focs d'artifici perquè per aquí sempre n'hi ha i es fan festes, i no hi vaig parar atenció», ha relatat a l'ACN.

Al cap d'uns instants, l'encarregada de l'establiment els va fer entrar i «en cinc minuts van apagar els llums i van tancar el local». Segons Marín, cap a dos quarts de quatre de la matinada la policia va entrar al restaurant, va revisar les pertinences dels clients i els va dur fins a un control policial on els va identificar.

«Va ser una sensació de pànic, de por i desesperació i el cor m'anava a 100 per hora. I si entren a immolar-se, em vaig preguntar. Em van venir al cap les imatges de Niça i les d'altres atacs», va lamentar el jove. «Ho veus a les notícies i mai esperes viure-ho, però et passa i no saps què fer», va concloure.

En directe

Com ell, un altre jove, Noah Armesto, va ser testimoni dels fets. En el seu cas, però, des del vaixell d'una amiga que estava amarrat al Club Nàutic, a escassos metres d'on van abatre els cinc terroristes. «Vam començar a sentir trets i primer crèiem que era un correfoc, però després de l'atemptat de Barcelona ens vam alterar. Després, vam veure corredisses al passeig i ens vam adonar que eren trets, així com vam veure arribar un munt de cotxes de policia», va relatar.

Aquest jove va assegurar que van estar «deu minuts sentint trets» i va explicar que van veure com abatien un dels atacants. La gent que havia fugit cap al moll la van evacuar en petits grups en les successives hores i ells van romandre tancats al vaixell seguint les indicacions del telèfon 112. Aquest matí, després de dormir tot just unes tres hores, el jove ha trucat als seus pares perquè el vinguessin a buscar.

Nit de vetlla

Carrers deserts i silenci absolut durant la nit a Cambrils, només trencat per l'actuació dels efectius policials i d'emergències.

Durant hores la policia va mantenir acordonada i blindada la zona del passeig marítim on es va produir la mort dels cinc terroristes per part dels Mossos. Cap a les sis del matí, les diferents unitats -investigació, científica, GEI i forenses- es van començar a retirar i es va procedir a l'aixecament dels cadàvers. No va ser fins a les nou del matí que una grua es va endur l'Audi A3 de color negre i de matrícula espanyola en què anaven els terroristes i que van utilitzar per atropellar diversos policies i vianants. Posteriorment, es va reobrir la circulació de vianants i persones al passeig marítim.

Turistes consternats

Desenes de turistes, passejants i curiosos es van apropar a la zona, encara consternats pels incidents d'aquest dijous a la nit.

Operaris de la neteja ruixaven aigua sobre les restes de sang que eren visibles davant el Club Nàutic, mentre una patrulla dels ARRO -amb armes llargues- controlaven la zona.

Molts establiments de la zona no van obrir durant el matí i encara eren visibles a les terrasses els plats i les copes dels clients que van haver de fugir corrent davant l'amenaça terrorista. Poca estona més tard, es van convocar cinc minuts de silenci davant l'ajuntament de Cambrils per condemnar els fets.