La Cerdanya viu el seu particular frenesí. Si bé la comarca està avesada a rebre turisme durant tot l'any, en cap època com l'agost el repunt de visitants posa tant a prova les estructures empresarials i familiars que donen servei als turistes. La Cerdanya, amb 18.000 habitants, viu abans i després de la Mare de Déu d'Agost un pic turístic que posa la vall amb un padró temporal de 100.000 persones. Això comporta jornades laborals maratonianes, augments sobtats de plantilles i, en la majoria de casos, multiplicar com a mínim per tres la facturació. És la Cerdanya triplicada.

Aquests dies, a la vall, tothom ja és al lloc de treball. Els mesos previs a l'agost, empresaris i treballadors s'han preparat per al gran moment. A la Cerdanya, si s'ha de treballar, és ara. Tant és així que a la comarca els mesos d'emprendre nous negocis són el maig, l'abril i el juny, i ara, en canvi, el registre de noves activitats del Consell Comarcal cau en picat, segons va explicar el responsable econòmic de l'òrgan, Roger Molins.

La facturació més alta

Els mesos previs al juliol i l'agost a la Cerdanya es creen noves empreses de serveis, es donen d'alta nous autònoms i noves activitats. En el primer semestre de l'any es van registrar 44 noves societats i autònoms: 8 el gener, 9 el febrer, 11 el març, 5 l'abril, 8 el maig i 3 el juny. Molins va remarcar que l'agost, juntament amb el desembre, «és el mes de més facturació a la Cerdanya, que té una economia cíclica amb dues pujades fortes i dos períodes baixos per la dependència del turisme i la segona residència». També va afegir que, «de la mateixa manera que es triplica la població, es triplica la facturació i la distribució de mercaderies», fins al punt que moltes petites empreses com ara botigues de poble podrien viure tot l'any treballant tan sols durant les dues grans temporades turístiques.

Aquesta punta d'activitat es constata també en el mercat laboral de la comarca. La borsa de treball del Consell es mobilitza els mesos previs a la temporada turística fins al punt que a l'agost molt poca gent que busqui feina no en té. La responsable de la borsa, Alba Molina, va explicar que «on es fa més visible és en el nombre d'ofertes que hem estat gestionant els mesos de juny i juliol, i les que gestionem ara és bastant inferior». Entre maig i juliol l'atur va baixar de 100 persones a la Cerdanya i ha deixat la xifra oficial al voltant dels 430 aturats.

Això ha estat possible, en part, a la intervenció del Servei d'Intermediació i Orientació Laboral (SOIL) de la Cerdanya, el qual entre els tres mesos de maig a juliol va gestionat 94 ofertes de treball: 30 el maig, 39 el juny i 25 el juliol. També, en aquests tres mesos, ha gestionat la demanda de feina de fins a 136 treballadors: 52 el maig, 51 el juny i 33 el juliol, quan la majoria de plantilles ja estan a punt de rebre els turistes. Tant és així que al juny la Cerdanya, amb un índex d'aturats del 6,1%, ja consta en les estadístiques oficials de la Generalitat com la segona comarca amb menys atur del país, darrere de l'Alta Ribagorça, que té un índex del 5,2%. La mitjana nacional és de l'11%. Aquesta casuística es repeteix en les empreses petites que donen servei a les poblacions.

Més recollida de residus

Al voltant d'aquest augment de producció i de consum, altres sectors veuen també incrementada exponencialment la seva feina. És el cas, per exemple, de la recollida de residus. Si durant l'any la Cerdanya exporta a Andorra 120 tones de brossa per setmana, en tres dies de viatges, aquest agost els desplaçaments dels camions es fan pràcticament cada dia. Tots els municipis han d'incrementar el buidatge dels contenidors, que s'omplen de seguida.