Els Mossos d'Esquadra van abatre en una vinya de Sant Sadurní d'Anoia Younes Abouyaaqoub, considerat autor material de l'atemptat de Barcelona. D'aquesta manera, els Mossos d'Esquadra van donar per desarticulada la cèl·lula terrorista -integrada per quatre detinguts, 6 abatuts i els dos morts a l'explosió d'Alcanar (Tarragona)-, tot i que no descarten que les investigacions internacionals permetin descobrir altres col·laboradors de la xarxa.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va comparèixer en català, castellà, francès i anglès en una roda de premsa, en la qual el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, va donar detalls de l'operació en la qual va ser abatut el presumpte terrorista, que estava fugit des que dijous passat.

Aquell dia, després de deixar la furgoneta i escapar de la Rambla a través del mercat de la Boqueria, el jove, de 22 anys i veí de Ripoll, es va dirigir a peu cap a la zona universitària de Barcelona, on va apunyalar mortalment un jove de Vilafranca del Penedès per robar-li el seu Ford Focus, que va deixar abandonat finalment a Sant Just Desvern després de saltar-se un control policial a l'avinguda Diagonal. Els Mossos d'Esquadra estan investigant ara com el terrorista va arribar fins a la zona de Sant Sadurní d'Anoia i Subirats, a la comarca barcelonina de l'Alt Penedès, on va ser sorprès per una patrulla rural de la policia catalana amagat en un vinya.

Els agents van donar l'alto al suposat terrorista, que mentre cridava «Al·là és gran» es va obrir la camisa i va mostrar un cinturó que semblava portar càrregues explosives, de manera que els mossos li van disparar diversos trets fins a matar-lo.

Posteriorment, els artificiers dels Tedax dels Mossos d'Esquadra van comprovar que el cinturó no portava explosius reals, com va passar amb els cinc membres de la cèl·lula que van ser abatuts en l'atemptat de Cambrils.

Quan es va descartar l'amenaça, se li va prendre l'empremta dactilar i es va comparar amb la que es té a la base de dades del NIE, el número d'identitat d'estrangeria. Minuts després es confirmava la coincidència de 12 punts a les empremtes, el que significa coincidència total. Després d'això, es va informar el magistrat i el fiscal en cap de l'Audiència Nacional i la comitiva judicial va fer l'aixecament del cadàver.

Trapero va explicar que el noi portava unes sabatilles i un rellotge que coincidien amb els que sortien a les imatges de càmeres de seguretat. També portava ganivets, algun dels quals podria ser el que va matar Pau Pérez al seu Ford Focus a la zona universitària.

Trapero va explicar que el jove anava sol i que els rumors sobre que anava acompanyat o hi havia una furgoneta a la zona no s'havien confirmat. Segons ell, això es deu a la «sensibilitat de la ciutadania», que, «amb bon criteri» truca a la policia davant de qualsevol fet fora del normal

L'autor de l'atropellament massiu de Barcelona havia estat reconegut instants abans, a prop de l'estació de Renfe de Sant Sadurní, per un cap i un sotscap de la comissaria de Mossos de Vilafranca del Penedès que arribaven d'una reunió a l'edifici central de la policia catalana a Sabadell, i per una veïna amb «amplis coneixements en fisonomia» que va trucar al telèfon de col·laboració ciutadana.

Mentrestant, una persona va ser detinguda al Marroc suposadament vinculada amb membres d'aquesta cèl·lula, un grup que segons fonts de la lluita antiterrorista no tenia formació militar en armes i en explosius.

En tot cas, els Mossos d'Esquadra no donen per tancada l'operació policial, tot i que els dotze integrants de la cèl·lula estan detinguts o morts. Segons Trapero, no es descarta que properament hi hagi més persones detingudes, però ja no serien els integrants directes de la cèl·lula.

Una identitat per confirmar

Amb la mort de Younes i la identificació 100% de les restes de l'imam a la casa d'Alcanar, només queda per certificar la identitat del dotzè membre i vuitè mort: suposadament Youssef Aalla, germà de Mohamed i Said, detingut a Ripoll i mort a Cambrils, respectivament. Aquest individu podria ser l'encarregat de la manipulació dels explosius. Per això, va explicar que el desenrunament de la casa d'Alcanar encara trigarà setmanes, la investigació durarà mesos i encara falta per rebre informació internacional per si el grup tenia vincles a l'estranger. El cas «no es dona per tancat, el nucli sobre el qual es treballava eren 12 persones, però això no obsta perquè la investigació es pugui ampliar a altres persones, pot haver-hi més detencions», va explicar el comandament dels Mossos d'Esquadra.