Mohamed Aalla, un dels detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils, ha arribat pels volts de les sis del matí a casa seva a Ripoll després que el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu decretés aquest dimarts llibertat provisional per a ell. El magistrat considera que si bé el vehicle que els terroristes conduïen a Cambrils estava al seu nom, el "propietari real i qui disposava del vehicle" era el seu germà, Youseff Aalla, mort a l'explosió d'Alcanar. Segons ha pogut saber l'ACN, Aalla ha arribat en un taxi i tot i que, segons ha explicat fora de càmera, no portava diners ni documentació a sobre. Un cop ha arribat a casa, els seus familiars han pagat l'import del viatge. A hores d'ara, es troba a l'interior de l'habitatge "descansant".

D'altra banda, el jutge Fernando Andreu ha ordenat presó per a dos dels detinguts, Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal, i ha prorrogat 72 hores la detenció del propietari del locutori, Salh El Karib, que aquest dimarts a la nit la policia va estar escorcollant. El jutge ha deixat en llibertat Aallaa però li ha imposat la obligació de presentar-se cada dilluns al jutjat més proper, li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir de territori estatal.

Un degoteig d'amics i familiars d'Aalla han anat passant pel número 24 de la Plaça Gran de Ripoll, on resideix el jove. Aalla ha explicat a l'ACN que "estava cansat" i que va haver de tornar de Madrid en taxi. De fet, ha comentat que va haver d'aturar-ne uns quants abans no va trobar un conductor que se'n refiés, i li permetés pagar un cop arribés a Ripoll després de prop de set hores i mitja de viatge.

Finalment va aconseguir fer el trajecte de Madrid a Ripoll i un cop aquí han estat els seus familiars els que s'han fet càrrec de les despeses del viatge. Mohamed Aalla ha arribat pels volts de les sis del matí on segueix descansant i rebent visites.

El jutge de l'Audiència Nacional va decretar aquest dimarts presó incondicional per a dos dels detinguts pels atemptats. Es tracta de Mohamed Houli Chemlal, de 21 anys i que va resultar ferit a l'explosió d'Alcanar i Driss Oukabir, de 28 anys, que va llogar la furgoneta que va atropellar i matar 13 persones a La Rambla (i que conduïa Younes Abouyaaqoub). Chemlal va reconèixer davant del jutge que preparaven els explosius des de la casa d'Alcanar des de feia dos mesos i que la intenció era posar bombes a monuments de Barcelona.

En el cas del propietari del locutori de Ripoll, Salh El Karib, el jutge va decidir prorrogar la detenció 72 hores més per esperar que finalitzin les diligències que estan en marxa. La decisió coincideix amb l'escorcoll que els Mossos, Guàrdia Civil i policia espanyola van realitzar aquest dimarts a la nit i que es va allargar durant més de quatre hores.

En el cas d'Aalla, el jutge considera que no hi ha indicis "suficientment sòlids" per decretar la presó ja que el veritable propietari del cotxe de Cambrils, malgrat que el vehicle estava al seu nom, era el seu germà,Youseff Aallaa, que va morir a Alcanar. Malgrat això, li imposa la obligació de presentar-se cada dilluns al jutjat, li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir de territori estatal.