La Mesa del Parlament va acordar ahir concedir la Medalla d'Honor de la cambra, en categoria d'or, al cos dels Mossos d'Esquadra, als serveis d'emergències, a la Guàrdia Urbana de Barcelona i a la policia local de Cambrils. La decisió es va prendre per unanimitat en la llarga reunió ordinària de dimarts després dels atemptats terroristes de la setmana passada. La presidenta de la cambra, Carme Forcadell, va explicar que la concessió de la medalla pretén reconèixer «la dedicació, l'esforç i la valentia» dels integrants d'aquests serveis públics.

A més, amb la medalla, que s'entregarà el 10 de setembre, la cambra els lloa per haver actuat amb «enorme professionalitat, determinació i esperit de servei» per tal de protegir la ciutadania i «dominar amb rapidesa l'amenaça terrorista».

Uns fets traumàtics

A l'acord de dimarts, la Mesa va valorar que els cossos policials i d'emergències actuessin d'aquesta manera davant d'uns fets «traumàtics d'una violència extrema». I alhora va aplaudir també el suport i l'acompanyament emocional i psicològic que van prestar a víctimes i familiars tant el dia de l'atemptat com els dies posteriors, així com «la forma i el contingut» de les explicacions públiques per mantenir «informada i serena» la ciutadania. L'acord de la Mesa, que Forcadell va llegir en roda de premsa davant de tots membres de la Mesa excepte José María Espejo-Saavedra (Cs), «també vol fer extensiu l'agraïment i el reconeixement a la resta de cossos de seguretat».

De fet, Espejo-Saavedra no hi va assistir en senyal de protesta perquè, tal com va explicar en una roda de premsa posterior Inés Arrimadas, volien que també rebessin la medalla la Policia Nacional espanyola i la Guàrdia Civil. L'acord de la Mesa també reconeix els voluntaris que «han participat amb generositat i esperit cívic» en la resposta dels atemptats a la Rambla de Barcelona i la localitat de Cambrils.