La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona (UDENTG) ha arribat als 20 anys de vida. En aquestes dues dècades, els professionals han fet més de mig milió de visites amb la diabetis com a patologia més tractada. En general, la UDENTG té xifres millors que la mitjana catalana en el seu àmbit. Durant tot aquest temps, les derivacions del pacient a l'especialista s'han reduït un 80%. Nascut el 1996, aquest servei es va crear per unificar i optimitzar recursos humans i materials. Una millor capacitat resolutiva a l'atenció primària o un millor control metabòlic són alguns dels causants de que la despesa farmacèutica s'hagi pogut reduir anualment en 3 milions d'euros (MEUR). A banda, la UDENTG destaca també en recerca i formació. Els seus professionals han publicat 450 articles a revistes especialitzades que sumen 12.000 citacions i han format a deu professionals. En aquestes dues dècades, els professionals han fet més de mig milió de visites a pacients.

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició Territorial de Girona fa balanç de dades coincidint amb el seu vintè aniversari. La UDENTG va néixer l'any 1996 amb l'objectiu d'unificar els recursos humans i materials existents a la demarcació per tal d'optimitzar les atencions, tal i com recorden en un comunicat. En aquestes dues dècades, la Unitat ha reduït un 80% les derivacions a l'especialista. Ara mateix, els gironins van un 12% menys a consultes externes per temes de diabetis, endocrinologia i nutrició que la resta dels catalans.

Entre les explicacions, els professionals apunten a una major resolució en atenció primària i a un millor control metabòlic dels pacients. La principal patologia tractada és la diabetis. També estan per sota de la mitjana catalana les dades d'hospitalitzacions i urgències (3% menor) o les estades hospitalàries (un 4%). Tot plegat, acaba suposant també un estalvi econòmic: només en despesa farmacèutica, el model de la UDENTG ha permès reduir-la en 3 MEUR anuals.

Des del 1996, els professionals sanitaris han fet més de mig milió de visites a pacients. Gairebé 400.000 s'han fet a l'Hospital Josep Trueta de Girona: 300.000 a consultes externes i 98.000 a l'Hospital de dia. La resta s'han fet o a hospitals comarcals (38.000) o a l'atenció primària (117.000). En tots aquests anys, s'han hospitalitzat 1.200 persones per descompensacions o complicacions en la diabetis.

Recerca i docència

La Unitat de Diabetis, Endocrinologia i Nutrició gironina destaca per les aportacions en la recerca científica. En concret, els seus professionals han publicat 450 articles en publicacions especialitzades que sumen més de 12.000 citacions. Els temes que més pes tenen són en la recerca metabòlica i el seu impacte clínic.

Des de fa 15 anys, el centre també té un pes en docència gràcies a un pregrau i postgrau a la Universitat de Girona. En tot aquest temps, la UDENTG ha format ja a 10 professionals i s'han dirigit 18 tesis doctorals.