La darrera onada de calor ens va deixar amb un front fresc seguit d'un balanceig dels termòmetres amb pujades i baixades. El meteoròleg i col·laborador de Diari de Girona, Gerard Taulé, vaticina que arribarà una massa d'aire càlid i sec que podrà portar-nos una nova onada de calor en els pròxims vuit dies amb la voluntat de realitzar una cloenda d'estiu càlida seguint la tònica de la present temporada. Aquests dies els pronòstics ens parlen de nuvolades disperses arreu de Catalunya i d'algun ruixat, però segons l'expert, la tendència farà esvair el cel donant pas a més rajos de sol concentrats i a un manteniment de temperatures força elevades. Ahir les mitjanes a la demarcació van ser habituals pel mes en què som, tot i que es calcula que viurem un augment progressiu.

Taulé preveu que els dies vinents se'ns apoderi una situació meteorològica una mica estranya: «Una gota freda es despenjarà de l'Atlàntic i anirà cap a Andalusia on enviarà vents càlids del sud-oest cap a Catalunya, arribant a una onada de calor amb 22 graus a 1.500 metres, equivalent a 850 hectopascals». L'especialista gironí reconeix que hi ha diversos models que parlen de pluges a diferents punts del país, però també recalca que «la majoria de models numèrics (mapes del temps) indiquen que arribarà una massa d'aire seca i càlida». Aquesta massa no incidirà de la mateixa manera a tot l'estat, ja que a la meitat oest d'Espanya les temperatures seran normals i plourà força. La franja temporal de més escalfor en el nostre territori se situa en els pròxims dies fins al 30 d'agost. Ahir, l'expert gironí va preveure que Salt tindria una nit tropical, la tercera de l'any i la dotzena del mes d'agost. Adoptant una mirada més àmplia, les dades li permeten concloure que «aquest mes podríem batre el rècord de nits tropicals respecte a l'agost de 2003», l'estiu més calorós que Taulé ha detectat des de fa 133 anys. En realitat, «aquest any podem superar el rècord de nits tropicals de tot l'estiu 2003, amb un total de 36 a Salt», afegeix el gironí.

Prenent una perspectiva més històrica per tal de veure quina ha estat la línia en els últims cent anys a la regió de Girona, Taulé ressalta l'estiu sufocant de 1928, amb presència d'una gran quantitat de nits tropicals. Molt similar a aquest va ser el de 1994, sense aconseguir arribar als 40 graus. L'expert posa l'accent al mes de juliol de 1950 amb setze nits tropicals. Destaca amb diferència la temporada estiuenca de 2003, sobretot per unes temperatures màximes espectaculars i difícils de superar. A tall d'exemple, Taulé explica que a Girona-Sant Daniel es van comptabilitzar 42,5ºC el dia 13 d'agost, i es va assolir un rècord entre els anys 1884-2016. Després de dos mesos intensos pel que fa a l'anàlisi meteorològica, amb dues onades de calor acompanyades de fronts freds i tempestes concentrades, el mes d'agost ens acomiada amb un altre episodi de valors apujats. Taulé assumeix que «és veritat que el juliol no va ser massa càlid, però l'agost ho està essent i sobretot ho va ser el juny, gairebé de rècord».

Previsió per als pròxims dies

El dia d'ahir va encetar-se amb una primera banda de núvols i ruixats irregulars. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) va encendre ahir l'avís per intensitat de pluja, sobretot a la zona del Pirineu i Prepirineu. El pas de núvols de matinada va afavorir una pujada de les temperatures mínimes, sobretot al nord de Lleida i a l'est de Girona. Es preveu més sol i temperatures altes a partir d'avui.