Barcelona reforçarà la seva seguretat de forma immediata després de l'atemptat del dia 17 amb més agents dels Mossos d'Esquadrasi bé de moment no es contempla instal·lar pilones fixes, segons van acordar la Generalitat, l'Ajuntament i el Govern espanyol.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va presidir ahir la Junta Local de Seguretat per avaluar l'operatiu que es va activar després de l'atemptat de dijous passat a la Rambla, una reunió a la qual van assistir el delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo; i el conseller d'Interior, Joaquim Forn; a més de representants de cossos de seguretat i de serveis d'emergència.

Després de l'atemptat que va provocar 14 morts a Barcelona i uns 130 ferits, la Generalitat, l'Ajuntament i el Govern espanyol van acordar diferents mesures com augmentar la presència policial i incrementar l'ús d'obstacles mòbils a zones de gran concentració a la ciutat. També elaborar un estudi dels entorns amb gran afluència permanent i de caràcter simbòlic per establir mesures de caràcter permanent, com convertir determinats carrers en vies per a vianants, instal·lar obstacles fixos o intervencions urbanístiques específiques.

Els reforços dels agents

El reforç en el nombre d'agents als carrers es traduirà, per part de la Guàrdia Urbana, en una ampliació immediata de les hores extraordinàries fins en un 10% per reforçar les patrulles als punts més sensibles, que passaran de dos a tres agents. En Mossos, Forn va explicar que l'increment serà d'un 10% de dotacions en seguretat ciutadana i d'un 20% en les d'ordre públic, com també s'augmentarà el nombre d'agents a l'aeroport i als principals nodes de comunicació ferroviària.

La policia catalana incrementarà també la seva presència en altres poblacions turístiques importants i en esdeveniments de gran afluència de públic, on es reforçaran els perímetres de seguretat, s'intensificaran les actuacions policials, identificacions, escorcolls i el control en transports públics. I s'impulsarà la participació de les policies locals en l'aplicació de les mesures antiterroristes, dins de les seves pròpies competències.

Entre d'altres acords per a Barcelona, es crearà un grup que de manera permanent analitzi els riscos i valori l'adopció de mesures addicionals; s'impulsarà el projecte d'una nova sala conjunta de prevenció i gestió d'emergències a l'antic Palau d'Esports de Barcelona; s'augmentarà la qualitat i definició de càmeres de videovigilància; i es reforçarà la formació en detecció de radicalismes i gestió d'emergències.

I sobre una de les polèmiques dels últims dies, la necessitat o no d'instal·lar pilones, jardineres o altres obstacles fixos, es va acordar per ara incrementar l'ús d'obstacles mòbils a diversos llocs amb gran concentració de la capital. El conseller d'Interior va afirmar que no hi ha hagut cap «discrepància» a la Junta en aquest punt i que l'actuació fins ara ha estat a partir de «criteris tècnics» i experts. «No descartem res, però hi ha una comissió tècnica que estudiarà diferents mesures», va dir.

«El blindatge de la Rambla l'únic que hagués fet és traslladar l'acció (terrorista) a d'altres llocs tan o més concorreguts. Tal com estava plantejat l'atemptat, aquests obstacles no haguessin garantit res», va afegir el conseller.

També el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va elogiar la «cooperació permanent, constant i fluida» entre els diferents cossos de seguretat i les administracions «des del minut zero» i va mostrar la seva «satisfacció pels acords» de la reunió.

Més protecció als municipis

Mentrestant, més ciutat s'han sumat a incrementar la presència policial en llocs estratègics i a instal·lar mesures de protecció contra atemptats. A les comarques gironines, Lloret per exemple va bloquejar amb tanques de formigó els accessos a les zones amb major afluència de vianants.

A la ciutat de Girona, a la Rambla de la Llibertat, un dels punts més concorreguts, no ha estat necessari afegir elements addicionals. En aquest cas, unes jardineres ja impedien de feia temps accedir amb vehicle pel centre de la Rambla. Amb tot, segons el consistori, sí que s'ha intensificat la presència de la Policia Municipal al voltant de la Rambla, del Barri Vell, l'estació del TAV, busos i tren i en instal·lacions com els dipòsits de la Campsa a la zona de l'Avellaneda, així com en els primers dies s'ha incrementat la vigilància preventiva prop de les mesquites.

Però no només municipis gironins i catalans han emprès mesures preventives. Ciutats com Sevilla, Granada, Santiago de Compostel·la, Múrcia, Burgos i les localitats valencianes de Mislata i Paterna, entre d'altres, s'han sumat en les últimes hores a instal·lar mesures de protecció per evitar possibles atemptats.

Les primeres ciutats que van implantar noves mesures després dels atemptats de Barcelona van ser Madrid, Sòria, Zamora i Palma; de fet, ho van fer amb anterioritat a la reunió de la taula d'avaluació de l'amenaça terrorista, que va tenir lloc dissabte passat i que mantenia el nivell 4 d'alerta.

Les mesures de seguretat i increments d'efectius als carrers també s'han notat en aquells municipis que estan de festa major.