El grup gihadista Estat Islàmic (EI) va divulgar un vídeo en el qual lloa els «germans» que van dur a terme els atemptats de la setmana passada a Catalunya i amenaça Espanya que, si no es retira de la coalició internacional, seguirà cometent atacs al seu territori. En un vídeo titulat «La conquesta de Barcelona» difós a la xarxa de missatgeria Telegram, l'organització terrorista demana «a Al·là que accepti els nostres germans que han portat a terme la conquesta de Barcelona».

En la gravació apareixen dos terroristes parlant en espanyol, encara que un d'ells és amb prou feines comprensible, en el qual lloen els autors dels atemptats a Catalunya, amb quinze morts i més d'un centenar de ferits. «La guerra contra nosaltres continua fins al dia del judici», assegura un dels gihadistes amb uniforme militar i a cara descoberta, mentre que l'altre porta un passamuntanyes. Aquest individu continua dient que, «si no es pot fer la hijra (emigració) a l'Estat Islàmic, la gihad no té fronteres», de manera que «feu la gihad on sigueu, Al·là estarà complagut per vosaltres».

«Espanyols, us oblideu la sang vessada dels musulmans a la inquisició espanyola. Venjarem la vostra matança, quelcom que està fent ara actual l'Estat Islàmic», ja que «amb el permís d'Al·là, l'Al-Andalus tornarà a ser el que va ser, la terra del califat», afirma aquest terrorista al final de la cinta.

Al vídeo, de gairebé tres minuts, hi ha nombroses imatges en què apareix el rei d'Espanya i el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, entre d'altres, durant l'homenatge a les víctimes dels atemptats. A més dels gihadistes castellanoparlants, una veu en off en àrab adverteix, mentre apareixen imatges de recurs de l'atropellament a Barcelona amb les víctimes pixelades, que si Espanya no es retira de l'aliança internacional, liderada pels Estats Units i que lluita contra l'EI a Síria i l'Iraq, i «deixa de fer la guerra, mai us deixarem tranquils».

La veu en àrab, que es barreja amb càntics en francès i en àrab, afegeix: «Que sapigueu que a la casa dels croats no existeixen els innocents», tot insistint que, si es realitzen aquests atacs contra els civils, és perquè «és més dolorós».

«Obriu les portes de la gihad»

A la cinta, on es mostren imatges sobretot de les cadenes internacionals retransmetent l'atemptat de Barcelona, s'afirma que «si els opressors tanquen les portes de l'emigració, obriu les portes de la gihad».

En un altre ordre de coses, el ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, va assegurar que ni la Guàrdia Civil ni la Policia Nacional van ser alertades per les autoritats belgues sobre l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, instigador dels atemptats. «Segons tinc coneixement, a l'hora i en el moment d'avui no han rebut cap comunicació. El fet més important és que les investigacions obertes puguin completar-se com més aviat millor», va explicar després de reunir-se amb el seu homòleg francès, Gérard Collomb, a la seu de la Gendarmeria Nacional francesa.

L'alcalde del municipi belga de Vilvoorde, Hans Bonte, havia assegurat que va comunicar a les forces de seguretat espanyoles les seves sospites sobre l'imam, encara que no va esmentar a quin cos policial es referia.

Zoido no va voler confirmar nous detalls que circulen als mitjans sobre els preparatius dels atemptats de Barcelona i Cambrils «per no interferir en el curs de la investigació».

Collomb va explicar, de la seva banda, que la feina comuna continua en el marc de la investigació oberta també a França, així com els dos ministres van destacar la importància de compartir informació entre països per prevenir futurs atemptats. Espanya i França insistiran en aquests punts a la reunió dels ministres de Justícia i Interior del 14 de setembre.