L'alcalde de la Vall d'en Bas, Lluís Amat (La Vall Plural-ERC), va donar abans-d'ahir al vespre les darreres instruccions, per l'ús de la primera zona de compostatge a la Garrotxa.

La instal·lació és una prova pilot que l'Ajuntament ha impulsat conjuntament amb l'Agència de Residus de Catalunya i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa (SIGMA). La posada en marxa del nou espai comporta la retirada dels contenidors específics de recollida vegetal del nucli de Sant Esteve.

L'alcalde va explicar les maneres de dipositar restes vegetals de poda i jardineria i després recollir compost pels jardins i horts. L'àrea disposa de tres espais. Una zona de recepció, on es pot portar fracció vegetal separada en funció si és de mida petita o de mida gran.

L'espai de compostatge està situat darrere la zona de recepció i només hi pot accedir personal autoritzat. Hi fan la barreja del material i la degradació de la matèria orgànica.

En un costat, hi ha l'espai de producte acabat, on emmmagatzemen el compost que els veïns de la Vall d'en Bas poden recollir per fer-lo servir per abonar els seus jardins i horts.

Distribució de contenidors

L'Ajuntament de la Vall d'en Bas És a dir, els residus generals que van als contenidors verds. El percentatge ha suposat una reducció de 130.000 quilos de residus entrats a l'abocador. Van recollir 21.917 quilos més d'envasos i 14.000 més de vidre. La recollida de paper va augmentar en un 17% i la de matèria orgànica en un 22%.

L'Ajuntament considera que la millora del reciclatge és per motiu de la distribució dels contenidors començada l'octubre del 2017. Ara, estan al 38% de reciclatge.