Dilluns vinent, dia 28 d'agost, serà el darrer en el qual les parades de fruita i de planter de verdures s'estendran pel damunt del Firal d'Olot (passeig) en l'aspecte que ha mantingut en els darrers 40 anys.

Segons va anunciar ahir Estanis Vayreda (regidor de Promoció Municipal pel PDeCAT), el dilluns 4 de setembre, ja no hi haurà parades al Firal.

Fins al 7 d'agost, el Firal petit estava ocupat per les parades de fruita i de verdura que es van traslladar al mig del Firal per causa de l'inici de les obres. Segons Vayreda les van posar al Firal per tal d'augmentar-hi l'activitat.

En aquest sentit va considerar que «hem mantingut el mercat al Firal fins al darrer dia per no perjudicar els bars i restaurants, però les obres de renovació del Firal ocuparan el mig del Firal des del 12 de setembre fins al final previst per a l'estiu del 2018.

Així doncs, a partir del primer dilluns de setembre, el sector del planter i de l'alimentació estarà a la plaça Balmes i els carrers del voltant: Berga i Boada, Francesc Montsalvatge, Ramon Guillamet i Bernat Vilar.

Amb el canvi, el mercat setmanal conservarà la continuïtat amb les parades de roba i de complements que continuaran al Firalet (passeig Ramon Guillamet i al carrer Bolós) i mantindrà l'horari habitual de les 9 hores fins a les 14 hores.

Vayreda ha demanat paciència als veïns de la zona, poc acostumats a les parades. Va exposar que «serà una ocupació provisional que durarà mentre durin les obres». El regidor va explicar que un cop les obres estiguin acabades les parades del mercat setmanal tornaran al Firal. Segons ell, l'Ajuntament aprofitarà per ordenar-les i per potenciar les que ofereixen productes de proximitat.

Més productors locals

El mercat setmanal d'Olot, ara, consta de 123 parades, un 41% de les quals d'alimentació i planter i el 59% restant de roba i complements. En els darrers 5 anys, 4 productors de la comarca s'han incorporat al mercat del dilluns. El 75% d'aquests productors ofereixen productes amb certificat ecològic.Els productors locals han ocupat l'espai que han deixat disponible altres parades. Des del 2012, el mercat s'ha reduït en 15 parades com a resultat de jubilacions i baixes voluntàries. També hi ha hagut gent que ha deixat l'activitat per motiu del control de les administracions arran de l'aprovació de la normativa de mercats no sedentaris, a mitjans de 2016. Des de fa uns 13 mesos, les parade d'alimentació exposen plaques amb informació de la procedència dels productes.