La Policia Nacional va punxar el telèfon mòbil d´Abdelbaki es Satty -l´imam de Ripoll considerat el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils- l´any 2005. La policia l´investigava per la seva presumpta vinculació a dues organitzacions terroristes integrades a la xarxa d´Al-Qaeda, Ansal Al Islam i el Grup Islàmic Combatent Marroquí, a les quals podria estar donant «suport logístic».

El jutge de l´Audiència Nacional Fernando Grande-Marlaska va ser l´encarregat d´autoritzar la petició de la Comissaria General d´Informació de la policia espa­nyola, tal com es recull en una resolució del 19 d´octubre de 2005, que va publicar ahir el diari ABC .

En la resolució, el jutge raonava la «proporcionalitat, necessitat i idoneïtat en l´observació del telèfon utilitzat per Abdelbaki es Satty per la gravetat dels fets que se li podrien imputar, i per les sospites fundades per la seva vinculació al Grup Terrorista Ansar Al Islam».

El diari ABC posa al descobert una nova informació que la policia i els estaments judicials tenien sobre l´imam, considerat l´instigador i cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils que han acabat amb la vida de 15 persones.

El Cos Nacional de Policia (CNP) va seguir la pista a Abdelbaki es Satty l´any 2005, quan la Comissaria General d´Informació va demanar al jutge autorització per poder-li punxar el telèfon. La policia volia investigar-lo perquè creia que mantenia vinculació amb grups terroristes integrats a Al-Qaeda. Concretament, es tracta d´Ansal Al Islam i el Grup Islàmic Combatent Marroquí.

Suport logístic als terroristes

El jutge Fernando Grande-Marlaska va autoritzar la petició de la policia en una resolució judicial del 19 d´octubre de 2005. Segons la informació publicada per l´ABC, el magistrat subratllava que Es Satty mantenia «nombrosos contactes» amb grups terroristes vinculats a Al-Qaeda. El jutge no descartava que pogués «actuar com a intermediari a l´hora de donar suport logístic a les xarxes terroristes» perquè mantenia «contactes amb individus àrabs» que es dedicaven a la «falsificació de documentació amb l´objectiu de donar sortida a la cobertura «d´elements» terroristes, per territori espanyol i europeu».

Aquesta investigació es va derivar de les investigacions obertes arran dels atemptats comesos a la Casa d´Espanya a Casablanca el maig de 2003 i seguint als presumptes terroristes va ser com els agents de la Policia Nacional van conèixer Abdelbaki Es Satty, encarregat llavors de donar-los cobertura. Es Satty també va estar empresonat quatre anys (del 2010-2014) a la presó de Castelló per traficar amb haixix.

Mentre avancen les investigacions es van coneixent més informacions sobre el qui seria el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils. Cal destacar que a banda dels seus lligams amb Al-Qaeda, va intentar reclutar terroristes a Bèlgica, tot i que s´apunta que no va prosperar. A Bèlgica però, l´imam de Ripoll segons els mitjans belgues hi tenia una base real. I és que hi tenia un cosí i a més, hi passava llargues temporades. Fins i tot va intentar ser imam en una mesquita de la rodalia de Brussel·les però no va ser admès perquè tenia un discurs «radical» i, a més, segons el president de la mesquita de Diegem, Es Satty «no seguia pas el Profeta, ell parlava amb més violència» i ell era «molt més extremista». A més, li van negar el càrrec perquè a l´hora de mostrar la documentació i el certificat de penals no els va aportar, fet pel qual van informar les autoritats competents.