Els terroristes dels atemptats de Catalunya podrien haver fabricat entre 100 i 150 quilos d'explosiu TATP (triperòxid de triacetona) amb els 500 litres d'acetona que havien adquirit. Els experts en aquesta àrea adverteixen que en tractar-se d'un material altament sensible se sol elaborar en petites quantitats. Fonts militars i policials van explicar el funcionament d'aquest tipus d'explosiu, conegut com «la mare de Satan», que els membres de la cèl·lula de Ripoll estaven manipulant al xalet d'Alcanar (Montsià) quan, dimecres passat, els va esclatar en ple procés de preparació.

Per elaborar TATP, l'explosiu que usa el Daesh en els seus atemptats a Europa, es necessiten tres elements relativament accessibles: un àcid fort com el sulfúric, peròxid d'hidrogen (aigua oxigenada) i acetona. Segons les fonts, amb la gran quantitat d'acetona que els gihadistes havien adquirit a principi de gener, tal com consta en un comprovant trobat al xalet, es podrien haver fabricat entre 100 i 150 quilos de TATP, una quantitat molt gran si es compara, per exemple, amb un projectil d'artilleria de 155 mil·límetres, que té només 35 quilos al seu interior.

Fàcil de fabricar

No obstant això, altres fonts aclareixen que en ser un explosiu tan altament sensible no se sol fabricar en tanta quantitat, sinó en dosis més baixes. «Fabricar-lo és fàcil, vas a una drogueria i compres el que fa falta», resumeixen les fonts per afegir que la seva elaboració és després molt més complicada, ja que es tracta d'un explosiu altament inestable i molt sensible a la calor o a friccions. A més, durant el procés de manipulació ha d'estar a una temperatura baixa i molt estable, ja que d'altra manera esclata, com va passar a Alcanar. El Daesh publica a internet guies sobre com fer TATP que suposadament consultaven els terroristes de Ripoll i aconsella als seus membres elaborar-lo, encara que en algunes ocasions aquests gihadistes han usat explosiu militar si hi han pogut tenir accés, un material molt més segur i que s'assembla a la plastilina. La «mare de Satan» pot presentar morfologia de pols sec o de gel, encara que és en el primer format quan té més potència i, al mateix temps, més facilitat per esclatar.

Segons els experts, una vegada fetes les barreges l'última fase de l'elaboració és l'assecat, que triga de 24 a 48 hores, després de la qual cosa l'explosiu s'ha de fer servir en les següents setmanes, ja que s'evapora i desapareix. El TATP l'usen habitualment els gihadistes del Daesh per omplir els cinturons d'explosius (a Alcanar se'n va trobar un d'autèntic) i se sol ficar en paper de forn o cel·lofana, o bé en tubs, on s'aboca la pols i es compacta amb molta cura. «Qualsevol no serveix» per fer-ho, indiquen les fonts, i cal tenir experiència en maneig d'explosius, de la qual segurament mancava la persona que els estava manipulant a Alcanar.

Els detonadors

La policia investiga si el viatge llampec que els terroristes van fer a la regió de París entre els dies 11 i 12 d'agost va ser per aconseguir detonadors per als seus explosius, un artifici que no és fàcil de fabricar de forma casolana i que resulta necessari per activar les bombes. En els altres atemptats del Daesh a Europa els detonadors van ser robats de pedreres o d'instal·lacions militars, però en el cas de Catalunya encara no s'han trobat. Sí que s'han trobat polsadors, que es col·loquen entre el detonador i la bateria i que vindrien a ser l'interruptor de la bomba.

Segons van informar fonts pròximes a la investigació, aquesta és una de les hipòtesis que s'estudien sobre les motivacions del viatge a França, on l'Audi amb el qual els terroristes van perpetrar l'atemptat de Cambrils (Baix Camp) va ser detectat per excés de velocitat el 12 d'agost. Al vehicle viatjaven dos o tres dels terroristes de la cèl·lula que va atemptar a Barcelona i Cambrils, pel que s'estan investigant les possibles connexions que el grup pogués tenir a l'estranger i que podrien haver-li prestat suport logístic per als seus plans de provocar una gran explosió a monuments i esglésies de Barcelona, entre ells la Sagrada Família. La policia sospita que en el seu viatge a França els terroristes van poder contactar amb algun suport que els pogués proporcionar els detonadors que necessitaven per fer esclatar els explosius que estaven fabricant a la casa d'Alcanar i que, segons va declarar un dels detinguts, havien d'utilitzar per fer un atemptat quan s'assequessin. Finalment, els experts sospiten que les bombes de butà que hi havia a la casa es podrien haver usat per multiplicar l'efecte.