Un 70% menys d'assistències i banderes per meduses que l'any passat

Influencien diversos factors, però els principals no consisteixen en la temperatura del mar sinó en els corrents marins i els vents

27.08.2017 | 14:50
Bandera groga i bandera d´alerta per meduses a la platja de Pals aquesta temporada d´estiu.

Aquest estiu les meduses s'han amagat, han optat per no visitar la costa gironina i escapar-se a altres destinacions. La tendència general és pensar que l'aigua no ha estat prou calenta per cridar la seva atenció, però la realitat és ben diferent perquè precisament enguany el mar ha registrat temperatures molt elevades. Verònica Fuentes, investigadora especialitzada en meduses de l'Institut de Ciències del Mar (ICM) de Barcelona, que forma part del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), apunta que els agents essencials responsables d'aquest fenomen són els corrents marins i la direcció dels vents.

Florenci Berta, coordinar local de la Creu Roja de Palafrugell, assegura que enguany hi ha hagut entre un 60 i un 70% menys d'assistències i banderes grogues a causa de meduses que l'any passat. Concretament, «les platges estan fent una mitja d'una o dues cures al dia, i a vegades no en fan cap», confessa. Segons les dades de la Creu Roja, el 83% de les banderes que han onejat a la Costa Brava han estat verdes, fet que evidencia la manca d'incidències i alarmes per presència de meduses. L'entitat corrobora que de les 3.860 assistències que porten realitzades aproximadament des del mes de juny a la província de Girona, només 1.328 han estat per contacte amb meduses, una xifra que mostra el descens de la incidència de l'animal a les nostres costes. No només els experts han observat aquesta tendència a la baixa, sinó que també els socorristes i banyistes les han enyorat. Berta assegura que, dels últims quatre anys, aquest ha estat l'estiu en què se n'han percebut menys, sobretot si ho comparem amb la temporada passada. El mateix explica que el protocol d'alerta consisteix a alçar una bandera groga juntament amb una bandera blanca amb la il·lustració d'una medusa que permet justificar el motiu de l'alarma.

L'indicador de l'estat de les platges del Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya s'encarrega d'enregistrar en el seu web el total de banderes que han onejat a les platges de Catalunya per dia, juntament amb el seu color i la respectiva justificació. La gran majoria de banderes grogues ho han estat pel mal estat del mar, en canvi, les alertes per excés de meduses han estat minses. Si posem el focus a la Costa Brava, Protecció Civil ha notificat bandera groga aproximadament només deu dies en tot l'estiu i no n'ha anotat cap de vermella com sí que va passar el 6 d'agost a les costes del Garraf. Les poques teles grogues que s'han comptat han dansat sobretot a les platges d'Empuriabrava i de la Rubina de Castelló d'Empúries, a la Platja Gran de Pals i a la Platja de Tamariu del terme de Palafrugell. La franja de temps amb més incidències va ser a finals de juliol a Castelló d'Empúries. La darrera bandera groga consta del 22 d'agost a Pals.


L'explicació científica

Són diversos els factors que poden haver influït en la disminució de la presència del cnidari aquàtic al nostre territori. La científica Verònica Fuentes explica que hem tingut sobretot menys quantitat d'un determinat tipus de medusa, la Pelagia Noctiluca, que és la que més es nota perquè és la més abundant i la que provoca picades més greus. La falta d'aquesta alimenta la percepció general de tal decreixement. Aquesta espècie de medusa, que és la més comuna a la Costa Brava, viu a les zones més profundes del mar Mediterrani però quan comença la primavera i l'aigua es comença a escalfar, aleshores puja cap a la superfície a reproduir-se. És en aquest moment quan l'animal més fàcilment arriba a la costa a causa del vent i els corrents. Fuentes narra que les meduses tenen el seu cicle de vida adaptat a la temperatura, ja que quan aquesta augmenta, és quan aprofiten per reproduir-se. Aquesta situació coincideix amb la primavera i l'estiu, fet que comporta que sigui l'època que se'n vegin més, condició que no s'ha de relacionar necessàriament amb la incidència de què en vinguin més o en vinguin menys. La investigadora matisa que «la temperatura de l'aigua és independent a altres radials com els corrents i els vents que és el que fa que realment les meduses del mar obert, com les de l'espècie Noctiluca, arribin a la costa».


Remeis per a les picades

Quan una medusa pica, el primer que s'ha de fer, segons Fuentes, és netejar-ho bé amb aigua de mar per evitar que esclatin les cèl·lules urticants que s'adhereixen a la pell amb la picada. Antigament s'aplicava vinagre a la ferida, producte contraindicatiu perquè ajuda a fer que el verí s'escampi. Avui dia es recomana netejar-ho bé amb aigua de mar o sèrum, refrescar-ho amb gel i acudir a la farmàcia. Si el cas és greu, l'Hospital Clínic de Barcelona té una unitat especial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Comarques

Una família ripollesa viu des de Geòrgia el pas de l´huracà «Irma»

Una família ripollesa viu des de Geòrgia el pas de l´huracà «Irma»

Isabel Ortés acull dues famílies a casa seva després de ser evacuats de la costa est

Campelles cobra per circular pels camins que van als boscos dels bolets

Campelles cobra per circular pels camins que van als boscos dels bolets

Fins a 500 vehicles havien arribat a estacionar en temporades passades al pla de Prats, un entorn...

La Diputació destinarà 2,3 milions d´euros a millorar les carreteres gironines

La Diputació destinarà 2,3 milions d´euros a millorar les carreteres gironines

S'arranjaran vies a Banyoles, Palafrugell i un tram entre Vilafant i Borrassà | El ple dona suport...

Les comarques gironines registren 2.900 immigracions més que emigracions el 2016

Les comarques gironines registren 2.900 immigracions més que emigracions el 2016

La Selva és l'única comarca de la província de Girona que va tancar l'any passat amb un saldo...

Les patronals gironines d´allotjament turístic creen una taula per potenciar el sector

Les patronals gironines d´allotjament turístic creen una taula per potenciar el sector

?La iniciativa la impulsen l'Associació de Càmpings de Girona, l'Associació Turística...

Enllaços recomanats: Premis cinema