Les donacions de sang abundants i immediates de finals de la setmana passada, just després del desastre de les Rambles, han donat el seu fruit. Per una banda, la solidaritat ha fet possible que el Banc de Sang i Teixits de Catalunya comptés amb reserves suficients per atendre tots els pacients i, per altra banda, el creixent nombre de donacions per dia ha fet que en menys d'una setmana pugessin les reserves de tots els grups sanguinis, tenint en compte que hores abans de l'atemptat el grup A negatiu estava en un estat de prealerta. Jordi Vila, hematòleg adjunt del Banc de Sang i Teixits de Girona, situat a l'Hospital Josep Trueta, confessa que «la resposta per part de la gent ha estat excel·lent» i, a més, afegeix satisfet que «aquesta setmana ha estat molt bona pel que fa a les donacions de forma esglaonada, que és exactament el que demanàvem».

El doctor posa èmfasi en la ràpida i efectiva mobilització ciutadana d'arreu del país, però sobretot parla de la que ha tingut lloc a la província de Girona, que és la que ha pogut observar en primera persona. Darrere la felicitat d'afirmar que la campanya després dels atemptats ha estat espectacular, insisteix en el fet que la gent no deixi de donar sang perquè encara ens trobem en època estiuenca, caracteritzada per uns valors molt escassos de donants i, com a conseqüència, d'estat de les reserves. La situació usual a hores d'ara seria de comptar amb un total de donacions força per sota de la mitjana habitual. Alguns dels factors que motiven aquest decreixement són els canvis de rutina, les vacances, els viatges a països exòtics i l'arribada de turisme de costa que fa que la necessitat sigui la mateixa malgrat que les aportacions siguin molt menors. El sinistre que va tenir lloc el dia 17 just encetar la tarda va tenyir de negre la ciutat afectada i la resta de Catalunya. En veure el gran volum de ferits i morts, la gent es va bolcar de seguida a donar sang als hospitals tenint en compte les escasses reserves típiques de l'època en què ens trobem. Els hospitals de la ciutat comtal es van col·lapsar i van demanar als voluntaris que vinguessin de forma ordenada al llarg de la setmana següent a causa de la breu caducitat del compost sanguini.

Mobilització efectiva a Girona

A les comarques gironines, aquest ritme accelerat de donacions es va fer evident des del primer moment. Per abordar-ho, l'Hospital va obrir la seva unitat el divendres a la tarda i el dissabte per evitar les llargues cues. Vila va reconèixer que divendres el Trueta va aconseguir duplicar les donacions habituals, arribant a tocar de puntetes la xifra dels cinquanta. El doctor recorda que «a principis de setmana és quan vam tenir el ritme més fort però a mesura que hem anat avançant, aquest s'ha anat normalitzant». Confessa que la resposta ha estat excel·lent en el sentit que «si la mitjana de donacions habitual a la unitat interna del Trueta es troba al voltant de les 20, hem estat cada dia per sobre de les 30-35 sense aglomeracions i de forma esglaonada». Aquesta tònica, però, no solament s'ha donat al Trueta sinó també a les campanyes programades cada dia a diferents indrets de la demarcació. Les mateixes també van fer ballar més xifres entre dilluns i dimarts i, a partir de dimecres, el frenesí va començar a descendir. L'hematòleg gironí anima que les donacions no s'estanquin, com és típic de la temporada estiuenca, sinó que se segueixi donant de forma repartida per a la bona conservació del producte. Dijous passat al matí, abans que tingués lloc la desgràcia, les reserves estaven seques i en alguns casos, com és el de l'A negatiu, en un estat quasi alarmant.

Les condicions han canviat lleugerament respecte aleshores, ja que els volums preocupants han aconseguit remuntar una mica, donant una embranzida que ajudarà a fer que l'estoc aguanti la resta de l'estiu. «Les reserves estan millor, no són òptimes però ara no hi ha cap grup crític en concret», reconeix Vila. A diferència d'altres ocasions, aquesta vegada la crida ha estat genèrica i malgrat saber quins són els grups que sempre són més preocupants, el repunt de les reserves ha estat bastant repartit. L'hematòleg del Trueta fa una crida perquè la gent «no es relaxi», defensant amb fermesa que «les donacions han de continuar, ja no tant per l'atemptat sinó perquè l'estiu no s'ha acabat, encara falten setmanes per tornar a la normalitat», que cauria cap a mitjans de setembre, que és quan els infants tornen a l'escola i es recuperen els hàbits. Vila destaca que, a part del grup ABO, existeixen més de trenta grups sanguinis diferents, alguns rars i quasi únics. Ara més que mai hem de continuar donant sang perquè hi ha gent que ens necessita, sempre.