Un altre dels estudis presentats al congrés de Barcelona se centra en el cribratge de malalties cardiovasculars realitzat entre els estudiants de secundària de Banyoles per l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona, l'Idibgi L'estudi, en què van participar 1.200 joves banyolins, va permetre comprovar l'eficàcia de l'electrocardiograma per detectar precoçment la mort sobtada entre els adolescents.

A partir d'un examen amb electrocardiograma, una enquesta clínica estructurada i un examen físic es van detectar deu joves amb alteracions del ritme cardíac a qui posteriorment es van fer valoracions més exhaustives.

«És una eina que costa cèntims d'euro i permet detectar patologies associades a la mort sobtada. El cost-efectivitat de l'electrocardiograma és molt relatiu, detectant un cas de mort sobtada entre 10.000 ja ens donem per satisfets», va indicar Brugada, que va explicar que actualment s'està desenvolupant un estudi que consisteix a fer un electrocardiograma en el naixement per a detectar malalties que poden causar la mort sobtada des de ben petits.